Volledig scherm
Jos Leenders (namens de vliegbasis betrokken bij het park), woordvoerster Marieke van Wijnen en Ad van de Ven (vlnr) op het zonnepark, dat bijna gereed is. © Jean Pierre Reijnen

Zonnepark bij Vliegbasis Eindhoven heeft nog duizend panelen ‘over’

EINDHOVEN - Wat later dan gepland wordt eind maart Zonnepark Welschap officieel in gebruik genomen. Voor een kleine duizend panelen zoekt de coöperatie nog nieuwe leden. 

Wat tot enkele jaren terug nog het exclusieve domein was van zweefvliegtuigen van de Eindhovense Aero Club is de afgelopen maanden getransformeerd in een zonnepark  met 11.040 zonnepanelen, gelegen aan de rand van Vliegbasis Eindhoven. ,,Wat nog rest is de bekabeling en de aansluiting op het elektriciteitsnet, een taak voor Enexis", zegt Ad van de Ven, voorzitter van de coöperatie Zonnepark Welschap. ,,De aansluiting is naar verwachting half maart gereed. Gelukkig maar, de deelnemers zitten er al een tijdje op te wachten.”

Jaarlijks gaat het zonnepark een kleine drie miljoen kilowattuur aan groene stroom opleveren. Inwoners van vijf omliggende gemeenten kunnen deelnemen aan de coöperatie, die zich met name richt op mensen die geen zonnepanelen op eigen dak willen of kunnen plaatsen; bewoners van appartementen bijvoorbeeld. 

Stekker erin 

Op woensdag 27 maart wordt het zonnepark officieel in gebruik gesteld door staatssecretaris Visser van Defensie, enkele maanden later dan aanvankelijk de planning was. Van de Ven: ,,Er is wat vertraging opgetreden bij de afgifte van vergunningen. Bovendien is het een megaproject, waar veel instanties en organisaties bij betrokken zijn. Dat werkt wat vertragend.” 

Maar voordat ‘de stekker erin’ gaat, houdt de coöperatie nog een vijftal informatiebijeenkomsten in Veldhoven en Eindhoven, met als doel nog zo'n tachtig nieuwe deelnemers over de streep te trekken. Die moeten dan wel wonen in de deelnemende ‘postcoderoosgebieden’ in Eindhoven, Veldhoven, Oirschot, Eersel en Best. Deze gebieden, plus de data van de bijeenkomsten zijn te vinden op zonneparkwelschap.nl en 040energie.nl

,,Op dit moment is 85 à 90 procent van alle panelen vergeven", aldus Van de Ven. Dat komt overeen met zo'n 10.000 stuks. Volgens de voorzitter was er de afgelopen tijd wat onzekerheid gerezen over het ‘verdienmodel’ van de zonnepanelen. Die is onder meer gebaseerd op de energiebelasting die deelnemers terugbetaald krijgen. ,,Minister Wiebes heeft bij de presentatie van het klimaatakkoord uitgesproken de investeringszekerheid voor deelnemers in postcoderoosprojecten te waarborgen”, zegt Van de Ven.

Business-case

Volgens Marieke van Wijnen, lid van Veldhoven Duurzaam, één van de vijf betrokken energieclubs én woordvoerster van de coöperatie is er geen man overboord als niet alle panelen aan de man worden gebracht. ,,Dan is er nog steeds sprake van een sluitende business-case. Maar we verwachten dat we alle panelen gaan verkopen.”