-
PREMIUMcolumn Ellen Willems
Twee prikken gehad: voor deze 98-jarige vrouw maakt corona niet zoveel meer uit
Boodschappen doen op zaterdagmiddag tussen twee afspraken in. Ik leg mijn pakken yoghurt, drie zakken aardappelkroketjes en de koffiemelk op de band. Ondertussen hol ik nog naar een drogistenschap voor twee tandenborstels. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
Terwijl zijn restaurant een Michelinster krijgt, is chef Emile in het bos
Ze zitten allemaal klaar. De opwinding voelbaar, ook al is het een surrogaatuitzending van de Michelinsterren. Een hand door het haar, glas champagne in de hand, de koksbuis met daarop Michelin 2021 smetteloos wit. -
PREMIUMcolumn Ellen Willems
Deze winter was het dus geen fazant
Het gerecht staat in mijn top 10 van lekker eten. Fazant met zuurkool. En als ik dat wil eten, moet dat bij De Krent in Hummelo. Met van die romige zuurkool, maar nog wel net zuur genoeg, stevige aardappelpuree met heel veel boter en gekookt spek. En jazeker, aan een tafel met een tapijtje, schemerlampen en lambrisering langs de wanden. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
Spaar de ree en de wolf: rij rustiger in de natuur
De wolf steekt ergens tussen Bocholt en Winterswijk de weg over en loopt het grasland in. Het dier kijkt nog eens achterom. Achter hem een doorgaande weg, links een boerderij en in de verte bebouwing van een dorp. -
Column Ellen Willems
Het viertal heeft met de neus een comfortabel nest gebouwd
De wateraanvoer voor de varkens is afgesloten, dus dat betekent met gieters vanuit de keuken richting weiland sjouwen. Drie keer per dag moet ik de speciekuip opnieuw vullen, want het vriest pittig hard en ze gooien de bak om. Sinds een veearts tegen me zei dat een varken heel snel ‘verzout’ bij te weinig vocht, vind ik dat een angstaanjagend scenario.
-
PREMIUMcolumn Ellen Willems
Deze varkens vinden buitenlucht eng
Een deel van een varkensstal in Netterden brandde. Ik stelde me zo voor dat de brandweer de deuren open had gezet en een akker nu werd bewroet door de negenduizend varkens, die op adem moesten komen. -
PREMIUMcolumn
Mijn varken is haar oorbel kwijt
Mijn varken is haar oorbel kwijt. En een varken zonder oorbel mag niet, want op die gele clip staat een nummer wat maakt dat het varken traceerbaar is. Verstandig in een wereld met allerhande ziekten. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China
Elleboogjes, een zak gesneden groenten, een zakje macaronikruiden en als kers op de taart een blik Smac. Kennen jullie deze ook nog? Zo’n hoog Unox-blik met absurd scherpe randjes met daarin gekookte varkensschouder met zout, water en suiker. Ik heb het al dertig jaar niet meer gegeten en ben ook niet van plan dat te veranderen. Maar het bestaat dus nog.
-
PREMIUM
Wat doet huiskip Betty?
,,Doet die kip bij jullie wat?” De vrouw heeft me speciaal opgebeld om dit te vragen. Ik antwoord dat onze kippen allemaal tokken, meestal eens per dag een ei leggen en vooral de hele dag op zoek zijn naar eten. Flauw natuurlijk, want ze bedoeld of onze huiskip haar wat aan doet, natuurlijk. Maar ik vind het lastig om dat soort vragen serieus te nemen. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
De dark side
‘Mama is overgelopen naar de dark side.’ Het gaat over het avondeten waar vandaag wederom geen vlees aan is toegevoegd. Wel een ei overigens, maar dat telt niet, aldus de mannentieners. -
PREMIUM
De enige restrictie in het achterhoofd is die van geen drank meer na 20.00 uur
Het is kwart over zeven als we de fles witte wijn op tafel geserveerd krijgen. Een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Na een eind wandelen is het een weelde om aan te schuiven in een eetzaal van een fraai hotel. Of we een oester vooraf lusten? Het lijkt bijna als anders. -
column
Bruno in Manhattan
Ristorante Bruno in New York. Ik kom daar voor het eerst met een gezelschap en twee dagen later met mijn lief alleen. Hartje Manhattan en de eigenaar Bruno Selimaj zelf verwelkomt mij met een handdruk. En weet zelfs nog mijn voornaam. -
PREMIUMCOLUMN
Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees
Geweldig dat je in een stad Congolese pannekoeken, ramen uit Japan en organisch gevormde taarten kunt eten. Dat het vlees in rijpkasten aan smaak moet winnen en dat een deur verder alle wortels rauw op je bord komen. Eten als een onderdeel van een identiteit.
-
PREMIUMcolumn
Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaaltijd of koop een cadeaubon
Een verse bloem, lekker warm gestookt, fijn muziekje, goede koffie, de vloeren geveegd. Personeel met een vrolijke toet in de zaak, de geur van lekker eten uit de keuken, verse taart op de bar. Het draagt allemaal bij aan dat gevoel van er even uit zijn. -
COLUMN Ellen Willems
Dierenliefde is heel wat anders dan een konijn in een hokje
Ze wil graag met dieren werken. Want ze vindt dieren leuk. En daarom staat ze nu voor mijn neus. -
PREMIUMColumn
Piepersbedrog
De krieltjes van ons land zijn ietsje duurder dan de aardappels. Logisch, want die krieltjes zijn met de hand uit de kratten grote aardappels gevist. Want voor wie het niet doorheeft: een krieltje is geen ander soort aardappel, maar gewoon een klein gebleven aardappeltje. Een klein, jong aardappeltje met een nog niet zo ontwikkelde schil. -
column ellen willems
Een verdwaalde bij overleeft de kou niet
Als bijen neonicotinoïden binnenkrijgen, raken ze hun oriëntatievermogen kwijt en kunnen ze de weg naar het nest niet terugvinden. Dan houdt het op. Ze overleven de kou niet, worden opgegeten en kunnen zich sowieso niet voortplanten.
-
column
We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over
Een auto voor een uitgebrand huis in Oekraïne. Struiken groeien door de raamgaten heen. Een duif heeft een slordig nest gemaakt in de kofferbak. Of kijk naar het beeld van een verlaten dorp in de woestijn, waar de wind en het zand de huizen opeten en doen verdwijnen. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
De man maakt weer vuur
Ze woont hoog en luxe in Amsterdam en heeft tegenwoordig een huis in mijn geboortestreek. Het boshuisje noemt ze haar nieuwe hide away en het is haar gegund. -
PREMIUM
Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is
Ze heeft een glazige blik, drukt wat op het scherm voor haar en legt het ding opzij. De producten die na de kool op de band liggen, hebben een streepjescode. Altijd handig. Het ding met die witte roosjes en groene bladeren heeft die niet.
-
PREMIUMcolumn
Nog lang geen bloemkool
Hebt u ook bloemkool? Ik moet haar teleurstellen. Ik heb nog lang geen bloemkolen. De vrouw is duidelijk teleurgesteld. Waarschijnlijk had ze haar zinnen gezet op een bloemkool vanavond. -
PREMIUMCOLUMN
Het begon met een knabbeltje her en der... iets vreet aan mijn koolbladeren
Iets vreet aan mijn koolbladeren. Het begon met een knabbeltje her en der. Dat is prima, ik wil best delen met mijn omgeving, is het credo. -
Ei-tosti is een vinding in de ‘coronavakantie’
Wel eens een eit-tosti gegeten? Het begint met een witte boterham waar je een vierkant raam in snijdt. Het ‘venster’ bewaar je. Op de randen smeer je aan beide zijden boter, je bakt deze in de pan en tikt in het venster een eitje. -
PREMIUMColumn
Een knoop in m'n maag als ik weer een varken naar de slacht breng
Voor de tweede keer keer breng ik een varken naar de slacht. Die zwarte met die witte poten gaat. Met een appel lok ik hem in de paardentrailer. Het ritje naar de slager duurt nog geen tien minuten en daar hobbelt hij nieuwsgierig de stal in.
-
COLUMN Ellen Willems
Het voorjaar komt. Wie goed kijkt hoort en ziet haar al
Als het nu toch nog gaat vriezen, kunnen de varkens schaatsen. Het stukgewroete weiland met nog her en der een eiland van gras, is door de winterslange stortregens veranderd in een klotsende waterplas. -
PREMIUMCOLUMN Ellen Willems
Piet belde me op zondagochtend. Om me uit te schelden voor trut
Het is zondagochtend en de telefoon gaat. Het is Piet. Ik ken hem niet en hij vraagt of ik het verhaal over de varkens heb geschreven. -
Column Ellen Willems
Zielig was ze niet, integendeel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken
De kippen leggen goed en de naakthalskip is leuk voor publiek. Over de haan is geen informatie bekend. Behalve dat hij gek op zijn kippetjes is, een rode kuif heeft en Herman heet. En zo arriveert op een dag een krat met gegeven gevogelte. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
Rubber in mijn wijn
,,De wijn heeft aan het eind een wegtrekker. Een beetje rubberachtig.’’ De wijn ruikt naar pleisters, heb ik ook al wel eens iemand horen zeggen. En deze avond hoor ik ook het woord nagellakremover voorbij komen. Of wat te denken van wijn die ruikt naar gekookte kool of maiskorrels uit een blikje? -
PREMIUMCOLUMN Ellen Willems
Na de horrorbrand lijkt het erop dat Straathof nog niet te stoppen is
Vijf megastallen met varkens in Nederland, acht stallen in Hongarije, tien in Duitsland en een heleboel in Roemenië. Het was de status van het varkensimperium van varkenshouder Adriaan Straathof vijf jaar geleden.
-
PREMIUMColumn Ellen Willems
De druk van een Michelinster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft
Rode vlekken in de nek en dagenlang slecht slapen. Een Michelinster krijgen is voor koks een erkenning van hun vakmanschap, en die waardering is fantastisch. Maar de ster behouden levert ook enorm veel spanning op. Want wat als je een ster verliest? -
PREMIUMCOLUMN Ellen Willems
De varkens gaan over twee weken naar de slacht en komen terug in vacuümzakken
‘Ik neem aan dat je de tang ook even wilt gebruiken?’ Deze vraag alarmeert alles in mij. Twee van de vier varkens naderen de datum dat ze naar de slacht gaan. We laten de discussie of dat nu per se moeten even voor wat het is. Dat besluit is genomen. -
PREMIUM
Een adempauze: heel misschien levert al die ellende ook iets goeds op
Een zieke vriend zit in een verplichte sociale opsluiting. Hoe hij zijn dagen doorbrengt? In zijn moestuin. Morgen ga ik piepers poten, meldt hij mij.