• Weer Weer Weer de komende dagen
  • Adverteren
  • Digitale krant
  • Webwinkel
  • Klantenservice
  • Werk
  • Achter de Schermen
  • Familieberichten
  • Extra

De Gelderlander logo

De Gelderlander logo
Extra
  • Regio
  • Algemeen
  • Sport
  • Video
  • Fun
    • Regio wijzigen
    • Arnhem e.o.
    • Nijmegen e.o.
    • Achterhoek
    • Betuwe
    • De Vallei
    • Liemers
    • Maasland
    • Maas en Waal
    • Rivierenland
    • Utrecht
    • Enschede
    • Zutphen
    • Oss, Uden e.o.
    • Eindhoven
    • 's Hertogenbosch
    • Alle artikelen
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Politiek
    • Economie
    • Show
    • Podcast
    • Geld
    • Gezin
    • Gezond
    • Bizar
    • Wetenschap
    • Auto
    • Tech
    • Wonen
    • Reizen
    • Alle artikelen
    • Nederlands voetbal
    • Vitesse
    • NEC
    • De Graafschap
    • Amateurvoetbal
    • Amateursport
    • Schaatsen
    • Overige sporten
    • Voetbalsamenvattingen
    • Euro 2020
    • esports
    • Vechtsport
    • Adverteren
    • Digitale krant
    • Webwinkel
    • Klantenservice
    • Werk
    • Achter de Schermen
    • Familieberichten
    • Extra
  • Weer Weer
Abonneren
Inloggen
  1. Twee prikken gehad: voor deze 98-jarige vrouw maakt corona niet zoveel meer uit
    PREMIUM
    column Ellen Willems

    Twee prikken gehad: voor deze 98-jarige vrouw maakt corona niet zoveel meer uit

    13 april Boodschappen doen op zaterdagmiddag tussen twee afspraken in. Ik leg mijn pakken yoghurt, drie zakken aardappelkroketjes en de koffiemelk op de band. Ondertussen hol ik nog naar een drogistenschap voor twee tandenborstels.
  2. Terwijl zijn restaurant een Michelinster krijgt, is chef Emile in het bos
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Terwijl zijn restaurant een Michelin­ster krijgt, is chef Emile in het bos

    30 maart Ze zitten allemaal klaar. De opwinding voelbaar, ook al is het een surrogaatuitzending van de Michelinsterren. Een hand door het haar, glas champagne in de hand, de koksbuis met daarop Michelin 2021 smetteloos wit.
  3. Deze winter was het dus geen fazant
    PREMIUM
    column Ellen Willems

    Deze winter was het dus geen fazant

    23 maart Het gerecht staat in mijn top 10 van lekker eten. Fazant met zuurkool. En als ik dat wil eten, moet dat bij De Krent in Hummelo. Met van die romige zuurkool, maar nog wel net zuur genoeg, stevige aardappelpuree met heel veel boter en gekookt spek. En jazeker, aan een tafel met een tapijtje, schemerlampen en lambrisering langs de wanden.
  4. Spaar de ree en de wolf: rij rustiger in de natuur
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Spaar de ree en de wolf: rij rustiger in de natuur

    9 maart De wolf steekt ergens tussen Bocholt en Winterswijk de weg over en loopt het grasland in. Het dier kijkt nog eens achterom. Achter hem een doorgaande weg, links een boerderij en in de verte bebouwing van een dorp.
  5. Het viertal heeft met de neus een comfortabel nest gebouwd
    Column Ellen Willems

    Het viertal heeft met de neus een comforta­bel nest gebouwd

    10 februari De wateraanvoer voor de varkens is afgesloten, dus dat betekent met gieters vanuit de keuken richting weiland sjouwen. Drie keer per dag moet ik de speciekuip opnieuw vullen, want het vriest pittig hard en ze gooien de bak om. Sinds een veearts tegen me zei dat een varken heel snel ‘verzout’ bij te weinig vocht, vind ik dat een angstaanjagend scenario.
  1. Deze varkens vinden buitenlucht eng
    PREMIUM
    column Ellen Willems

    Deze varkens vinden buiten­lucht eng

    2 februari Een deel van een varkensstal in Netterden brandde. Ik stelde me zo voor dat de brandweer de deuren open had gezet en een akker nu werd bewroet door de negenduizend varkens, die op adem moesten komen.
  2. Mijn varken is haar oorbel kwijt
    PREMIUM
    column

    Mijn varken is haar oorbel kwijt

    20 januari Mijn varken is haar oorbel kwijt. En een varken zonder oorbel mag niet, want op die gele clip staat een nummer wat maakt dat het varken traceerbaar is. Verstandig in een wereld met allerhande ziekten.
  3. Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China

    6 januari Elleboogjes, een zak gesneden groenten, een zakje macaronikruiden en als kers op de taart een blik Smac. Kennen jullie deze ook nog? Zo’n hoog Unox-blik met absurd scherpe randjes met daarin gekookte varkensschouder met zout, water en suiker. Ik heb het al dertig jaar niet meer gegeten en ben ook niet van plan dat te veranderen. Maar het bestaat dus nog.

Columns

  1. Pijlen» Anwar
  2. Pijlen» Ellen Willems
  3. Pijlen» Annemarie Haverkamp
  4. Pijlen» Rob Berends
  5. Pijlen» Ozcan Akyol
  6. Pijlen» Nynke de Jong
  7. Pijlen» Thomas Verbogt
  8. Pijlen» Nazmiye Oral
  9. Pijlen» Irene van der Aart

Net binnen

  1. 20-04
    PREMIUM
    Het terras weer op: Kunnen we ons er té intens op verheugen?
  2. 20-04
    PREMIUM
    In de Liemers is dat bijna niet voor te stellen, geen buitenruimte bij je woning
  3. 20-04
    PREMIUM
    De angst voor ziekte en verval sloop mijn ouderlijk huis binnen op een regenachtige middag
  4. 19-04
    PREMIUM
    De geur van potloodslijpsel in het eerste klaslokaal dat ik ooit betrad: het echte leven begint
  5. 18-04
    PREMIUM
    Er breekt een nieuwe tijd aan, in de herfst waarschijnlijk voor het hele land
Bekijk alle artikelen
  1. Wat doet huiskip Betty?
    PREMIUM

    Wat doet huiskip Betty?

    10 december ,,Doet die kip bij jullie wat?” De vrouw heeft me speciaal opgebeld om dit te vragen. Ik antwoord dat onze kippen allemaal tokken, meestal eens per dag een ei leggen en vooral de hele dag op zoek zijn naar eten. Flauw natuurlijk, want ze bedoeld of onze huiskip haar wat aan doet, natuurlijk. Maar ik vind het lastig om dat soort vragen serieus te nemen.
  2. De dark side
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De dark side

    2 december ‘Mama is overgelopen naar de dark side.’ Het gaat over het avondeten waar vandaag wederom geen vlees aan is toegevoegd. Wel een ei overigens, maar dat telt niet, aldus de mannentieners.
  3. De enige restrictie in het achterhoofd is die van geen drank meer na 20.00 uur
    PREMIUM

    De enige restrictie in het achter­hoofd is die van geen drank meer na 20.00 uur

    26 november Het is kwart over zeven als we de fles witte wijn op tafel geserveerd krijgen. Een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Na een eind wandelen is het een weelde om aan te schuiven in een eetzaal van een fraai hotel. Of we een oester vooraf lusten? Het lijkt bijna als anders.
  4. Bruno in Manhattan
    column

    Bruno in Manhattan

    12 november Ristorante Bruno in New York. Ik kom daar voor het eerst met een gezelschap en twee dagen later met mijn lief alleen. Hartje Manhattan en de eigenaar Bruno Selimaj zelf verwelkomt mij met een handdruk. En weet zelfs nog mijn voornaam.
  5. Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees
    PREMIUM
    COLUMN

    Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees

    28 oktober Geweldig dat je in een stad Congolese pannekoeken, ramen uit Japan en organisch gevormde taarten kunt eten. Dat het vlees in rijpkasten aan smaak moet winnen en dat een deur verder alle wortels rauw op je bord komen. Eten als een onderdeel van een identiteit.
  1. Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaaltijd of koop een cadeaubon
    PREMIUM
    column

    Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaal­tijd of koop een cadeaubon

    22 oktober Een verse bloem, lekker warm gestookt, fijn muziekje, goede koffie, de vloeren geveegd. Personeel met een vrolijke toet in de zaak, de geur van lekker eten uit de keuken, verse taart op de bar. Het draagt allemaal bij aan dat gevoel van er even uit zijn.
  2. Dierenliefde is heel wat anders dan een konijn in een hokje
    COLUMN Ellen Willems

    Dierenlief­de is heel wat anders dan een konijn in een hokje

    15 oktober Ze wil graag met dieren werken. Want ze vindt dieren leuk. En daarom staat ze nu voor mijn neus.
  3. Piepersbedrog
    PREMIUM
    Column

    Piepersbe­drog

    22 december De krieltjes van ons land zijn ietsje duurder dan de aardappels. Logisch, want die krieltjes zijn met de hand uit de kratten grote aardappels gevist. Want voor wie het niet doorheeft: een krieltje is geen ander soort aardappel, maar gewoon een klein gebleven aardappeltje. Een klein, jong aardappeltje met een nog niet zo ontwikkelde schil.
  4. Een verdwaalde bij overleeft de kou niet
    column ellen willems

    Een verdwaalde bij overleeft de kou niet

    15 oktober Als bijen neonicotinoïden binnenkrijgen, raken ze hun oriëntatievermogen kwijt en kunnen ze de weg naar het nest niet terugvinden. Dan houdt het op. Ze overleven de kou niet, worden opgegeten en kunnen zich sowieso niet voortplanten.
  1. We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over
    column

    We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over

    30 september Een auto voor een uitgebrand huis in Oekraïne. Struiken groeien door de raamgaten heen. Een duif heeft een slordig nest gemaakt in de kofferbak. Of kijk naar het beeld van een verlaten dorp in de woestijn, waar de wind en het zand de huizen opeten en doen verdwijnen.
  2. De man maakt weer vuur
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De man maakt weer vuur

    9 september Ze woont hoog en luxe in Amsterdam en heeft tegenwoordig een huis in mijn geboortestreek. Het boshuisje noemt ze haar nieuwe hide away en het is haar gegund.
  3. Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is
    PREMIUM

    Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is

    2 september Ze heeft een glazige blik, drukt wat op het scherm voor haar en legt het ding opzij. De producten die na de kool op de band liggen, hebben een streepjescode. Altijd handig. Het ding met die witte roosjes en groene bladeren heeft die niet.
  1. Nog lang geen bloemkool
    PREMIUM
    column

    Nog lang geen bloemkool

    27 mei Hebt u ook bloemkool? Ik moet haar teleurstellen. Ik heb nog lang geen bloemkolen. De vrouw is duidelijk teleurgesteld. Waarschijnlijk had ze haar zinnen gezet op een bloemkool vanavond.
  2. Het begon met een knabbeltje her en der... iets vreet aan mijn koolbladeren
    PREMIUM
    COLUMN

    Het begon met een knabbeltje her en der... iets vreet aan mijn koolblade­ren

    19 mei Iets vreet aan mijn koolbladeren. Het begon met een knabbeltje her en der. Dat is prima, ik wil best delen met mijn omgeving, is het credo.
  3. Ei-tosti is een vinding in de ‘coronavakantie’

    Ei-tosti is een vinding in de ‘coronava­kan­tie’

    29 april Wel eens een eit-tosti gegeten? Het begint met een witte boterham waar je een vierkant raam in snijdt. Het ‘venster’ bewaar je. Op de randen smeer je aan beide zijden boter, je bakt deze in de pan en tikt in het venster een eitje.
  4. Een knoop in m'n maag als ik weer een varken naar de slacht breng
    PREMIUM
    Column

    Een knoop in m'n maag als ik weer een varken naar de slacht breng

    9 april Voor de tweede keer keer breng ik een varken naar de slacht. Die zwarte met die witte poten gaat. Met een appel lok ik hem in de paardentrailer. Het ritje naar de slager duurt nog geen tien minuten en daar hobbelt hij nieuwsgierig de stal in.

Webwinkel

  1. TREATMENTS® Moederdag giftbox incl. dagje Wellness

    TREATMENTS® Moederdag giftbox incl. dagje Wellness

    Van €105,40 voor €34,95
  2. Hotel Jakarta Amsterdam

    Hotel Jakarta Amsterdam

    Voor €115,00
  3. Online cursus | Snel je vaarbewijs

    Online cursus | Snel je vaarbewijs

    Van €69,00 voor €17,95
  4. The Harry Potter Symphony

    The Harry Potter Symphony

    Voor €49,00
  5. Hotel New York

    Hotel New York

    Voor €124,50
Bekijk onze aanbiedingen
  1. Het voorjaar komt. Wie goed kijkt hoort en ziet haar al
    COLUMN Ellen Willems

    Het voorjaar komt. Wie goed kijkt hoort en ziet haar al

    6 maart Als het nu toch nog gaat vriezen, kunnen de varkens schaatsen. Het stukgewroete weiland met nog her en der een eiland van gras, is door de winterslange stortregens veranderd in een klotsende waterplas.
  2. Piet belde me op zondagochtend. Om me uit te schelden voor trut
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Piet belde me op zondagoch­tend. Om me uit te schelden voor trut

    21 februari Het is zondagochtend en de telefoon gaat. Het is Piet. Ik ken hem niet en hij vraagt of ik het verhaal over de varkens heb geschreven.
  3. Zielig was ze niet, integendeel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken
    Column Ellen Willems

    Zielig was ze niet, integen­deel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken

    14 februari De kippen leggen goed en de naakthalskip is leuk voor publiek. Over de haan is geen informatie bekend. Behalve dat hij gek op zijn kippetjes is, een rode kuif heeft en Herman heet. En zo arriveert op een dag een krat met gegeven gevogelte.
  4. Rubber in mijn wijn
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Rubber in mijn wijn

    2 februari ,,De wijn heeft aan het eind een wegtrekker. Een beetje rubberachtig.’’ De wijn ruikt naar pleisters, heb ik ook al wel eens iemand horen zeggen. En deze avond hoor ik ook het woord nagellakremover voorbij komen. Of wat te denken van wijn die ruikt naar gekookte kool of maiskorrels uit een blikje?
  5. Na de horrorbrand lijkt het erop dat Straathof nog niet te stoppen is
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Na de horror­brand lijkt het erop dat Straathof nog niet te stoppen is

    24 januari Vijf megastallen met varkens in Nederland, acht stallen in Hongarije, tien in Duitsland en een heleboel in Roemenië. Het was de status van het varkensimperium van varkenshouder Adriaan Straathof vijf jaar geleden.
  1. De druk van een Michelinster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De druk van een Michelin­ster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft

    17 januari Rode vlekken in de nek en dagenlang slecht slapen. Een Michelinster krijgen is voor koks een erkenning van hun vakmanschap, en die waardering is fantastisch. Maar de ster behouden levert ook enorm veel spanning op. Want wat als je een ster verliest?
  2. De varkens gaan over twee weken naar de slacht en komen terug in vacuümzakken
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    De varkens gaan over twee weken naar de slacht en komen terug in vacuümzak­ken

    10 januari ‘Ik neem aan dat je de tang ook even wilt gebruiken?’ Deze vraag alarmeert alles in mij. Twee van de vier varkens naderen de datum dat ze naar de slacht gaan. We laten de discussie of dat nu per se moeten even voor wat het is. Dat besluit is genomen.
  3. Een adempauze: heel misschien levert al die ellende ook iets goeds op
    PREMIUM

    Een adempauze: heel misschien levert al die ellende ook iets goeds op

    19 maart Een zieke vriend zit in een verplichte sociale opsluiting. Hoe hij zijn dagen doorbrengt? In zijn moestuin. Morgen ga ik piepers poten, meldt hij mij.

Meest gelezen

  1. Donald Duck, het vrolijke weekblad.
    PREMIUM

    Er breekt een nieuwe tijd aan, in de herfst waarschijnlijk voor het hele land

  2. Tegelwippen in Geldermalsen. Foto ter illustratie.
    PREMIUM

    In de Liemers is dat bijna niet voor te stellen, geen buitenruimte bij je woning

  3. Een terras ter illustratie
    PREMIUM

    Het terras weer op: Kunnen we ons er té intens op verheugen?

  4. AFGEKOCHT GORINCHEM - Modelauto voor verhaal Niek Schenk AD Auto. FOTO BART HOOGVELD
    PREMIUM

    Opeens dacht ik voor de gek te zijn gehouden door Kees van Kooten

  5. Stemlokaal in het Stadhuis van Apeldoorn. Een vrouw slijpt het rode potlood. Foto Rob Voss
    PREMIUM

    De geur van potloodslijpsel in het eerste klaslokaal dat ik ooit betrad: het echte leven begint

Meest gedeeld

  1. Donald Duck, het vrolijke weekblad.
    PREMIUM

    Er breekt een nieuwe tijd aan, in de herfst waarschijnlijk voor het hele land

  2. Tegelwippen in Geldermalsen. Foto ter illustratie.
    PREMIUM

    In de Liemers is dat bijna niet voor te stellen, geen buitenruimte bij je woning

  3. Een terras ter illustratie
    PREMIUM

    Het terras weer op: Kunnen we ons er té intens op verheugen?

  4. Schoenen op de Dam.
    PREMIUM

    Vijfendertig paar rode schoenen voor dit jaar vermoorde zeventig vrouwen

  5. Het drugsbeleid is als een spagaat waarbij we steeds verder uit onze broek scheuren
    PREMIUM

    Het drugsbeleid is als een spagaat waarbij we steeds verder uit onze broek scheuren

De Gelderlander logo
Wil je elke dag de Dagelijkse nieuwsbrief van De Gelderlander ontvangen via e-mail?
  • Twitter
  • Facebook Facebook
Quote

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Tip de redactie Pijlen»

Apps

  • Android Playstore
  • Apple Appstore

Algemeen

  • Colofon
  • Auteursrecht
  • Abonnementsvoorwaarden
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacystatement
  • Cookiestatement
  • Vacatures

Service

  • Klantenservice
  • Krant niet bezorgd?
  • Mijn account
  • Vakantieservice
  • Adverteren
  • Losse verkoop

Meer dG

  • Abonnee worden
  • Digitale krant
  • Nieuwsbrieven
  • Webwinkel
  • Reclamefolder
  • Verzekeringen vergelijken
  • RSS
    • Colofon
    • Auteursrecht
    • Abonnementsvoorwaarden
    • Gebruiksvoorwaarden
    • Privacystatement
    • Cookiestatement
    • Vacatures
    • Klantenservice
    • Krant niet bezorgd?
    • Mijn account
    • Vakantieservice
    • Adverteren
    • Losse verkoop
    • Abonnee worden
    • Digitale krant
    • Nieuwsbrieven
    • Webwinkel
    • Reclamefolder
    • Verzekeringen vergelijken
    • RSS
    • Twitter
    • Facebook Facebook

    Volg ons ook op

    • Android Playstore
    • Apple Appstore

    Apps

  • AD logo
  • BD logo
  • ED logo
  • Tubantia logo
  • BN DeStem logo
  • PZC logo
  • De Stentor logo
  • De Gelderlander logo
  • ADR Nieuwsmedia logo
ADR Nieuwsmedia logo
  • DPG Media logo
    © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden
  • Website van het jaar Populairste nieuwssite van het jaar 2019