• Weer Weer Weer de komende dagen
  • Adverteren
  • Digitale krant
  • Webwinkel
  • Klantenservice
  • Werk
  • Achter de Schermen
  • Familieberichten
  • Extra
  • Regio
  • Algemeen
  • Sport
  • Video
  • Fun
    • Regio wijzigen
    • Arnhem e.o.
    • Nijmegen e.o.
    • Achterhoek
    • Betuwe
    • De Vallei
    • Liemers
    • Maasland
    • Maas en Waal
    • Rivierenland
    • Utrecht
    • Enschede
    • Zutphen
    • Oss, Uden e.o.
    • Eindhoven
    • 's Hertogenbosch
    • Alle artikelen
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Politiek
    • Economie
    • Show
    • Podcast
    • Gezond
    • Bizar
    • Wetenschap
    • Auto
    • Tech
    • Wonen
    • Reizen
    • Alle artikelen
    • Nederlands voetbal
    • Vitesse
    • NEC
    • De Graafschap
    • Amateurvoetbal
    • Schaatsen
    • Regiosport
    • Overige sporten
    • Voetbalsamenvattingen
    • Euro 2020
    • esports
    • Vechtsport
    • Adverteren
    • Digitale krant
    • Webwinkel
    • Klantenservice
    • Werk
    • Achter de Schermen
    • Familieberichten
    • Extra
  • Weer Weer
  • Abonneren
Login
  1. Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Smac speelt sinds een week de hoofdrol in een ‘exclusief’ gerecht in China

    6 januari Elleboogjes, een zak gesneden groenten, een zakje macaronikruiden en als kers op de taart een blik Smac. Kennen jullie deze ook nog? Zo’n hoog Unox-blik met absurd scherpe randjes met daarin gekookte varkensschouder met zout, water en suiker. Ik heb het al dertig jaar niet meer gegeten en ben ook niet van plan dat te veranderen. Maar het bestaat dus nog.
  2. Wat doet huiskip Betty?
    PREMIUM

    Wat doet huiskip Betty?

    10 december ,,Doet die kip bij jullie wat?” De vrouw heeft me speciaal opgebeld om dit te vragen. Ik antwoord dat onze kippen allemaal tokken, meestal eens per dag een ei leggen en vooral de hele dag op zoek zijn naar eten. Flauw natuurlijk, want ze bedoeld of onze huiskip haar wat aan doet, natuurlijk. Maar ik vind het lastig om dat soort vragen serieus te nemen.
  3. De dark side
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De dark side

    2 december ‘Mama is overgelopen naar de dark side.’ Het gaat over het avondeten waar vandaag wederom geen vlees aan is toegevoegd. Wel een ei overigens, maar dat telt niet, aldus de mannentieners.
  4. De enige restrictie in het achterhoofd is die van geen drank meer na 20.00 uur
    PREMIUM

    De enige restrictie in het achter­hoofd is die van geen drank meer na 20.00 uur

    26 november Het is kwart over zeven als we de fles witte wijn op tafel geserveerd krijgen. Een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Na een eind wandelen is het een weelde om aan te schuiven in een eetzaal van een fraai hotel. Of we een oester vooraf lusten? Het lijkt bijna als anders.
  5. Bruno in Manhattan
    column

    Bruno in Manhattan

    12 november Ristorante Bruno in New York. Ik kom daar voor het eerst met een gezelschap en twee dagen later met mijn lief alleen. Hartje Manhattan en de eigenaar Bruno Selimaj zelf verwelkomt mij met een handdruk. En weet zelfs nog mijn voornaam.
  1. Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees
    PREMIUM
    COLUMN

    Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees

    28 oktober Geweldig dat je in een stad Congolese pannekoeken, ramen uit Japan en organisch gevormde taarten kunt eten. Dat het vlees in rijpkasten aan smaak moet winnen en dat een deur verder alle wortels rauw op je bord komen. Eten als een onderdeel van een identiteit.
  2. Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaaltijd of koop een cadeaubon
    PREMIUM
    column

    Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaal­tijd of koop een cadeaubon

    22 oktober Een verse bloem, lekker warm gestookt, fijn muziekje, goede koffie, de vloeren geveegd. Personeel met een vrolijke toet in de zaak, de geur van lekker eten uit de keuken, verse taart op de bar. Het draagt allemaal bij aan dat gevoel van er even uit zijn.
  3. Dierenliefde is heel wat anders dan een konijn in een hokje
    COLUMN Ellen Willems

    Dierenlief­de is heel wat anders dan een konijn in een hokje

    15 oktober Ze wil graag met dieren werken. Want ze vindt dieren leuk. En daarom staat ze nu voor mijn neus.

Columns

  1. Pijlen» Anwar
  2. Pijlen» Ellen Willems
  3. Pijlen» Annemarie Haverkamp
  4. Pijlen» Rob Berends
  5. Pijlen» Ozcan Akyol
  6. Pijlen» Nynke de Jong
  7. Pijlen» Thomas Verbogt
  8. Pijlen» Nazmiye Oral
  9. Pijlen» Irene van der Aart

Net binnen

  1. 17-01
    PREMIUM
    Een vreemde uitdrukking: gedroomde kandidaat
  2. 17-01
    PREMIUM
    Ik ga nogal tekeer op het toetsenbord, mijn vriendin en haar zoon hebben daar onderonsjes over
  3. 17-01
    PREMIUM
    Willen we echt dat de rechter de bondgenoot is van de overheid en de tegenstander van de burgers?
  4. 16-01
    PREMIUM
    Het verschuiven van de politieke ethiek, de onaanraakbaarheid van het kabinet Rutte-nummer zoveel, dat is onbestaanbaar
  5. 15-01
    PREMIUM
    Misschien is insecten eten over niet al te lange tijd de normaalste zaak van de wereld
Bekijk alle artikelen
  1. Piepersbedrog
    PREMIUM
    Column

    Piepersbe­drog

    22 december De krieltjes van ons land zijn ietsje duurder dan de aardappels. Logisch, want die krieltjes zijn met de hand uit de kratten grote aardappels gevist. Want voor wie het niet doorheeft: een krieltje is geen ander soort aardappel, maar gewoon een klein gebleven aardappeltje. Een klein, jong aardappeltje met een nog niet zo ontwikkelde schil.
  2. Een verdwaalde bij overleeft de kou niet
    column ellen willems

    Een verdwaalde bij overleeft de kou niet

    15 oktober Als bijen neonicotinoïden binnenkrijgen, raken ze hun oriëntatievermogen kwijt en kunnen ze de weg naar het nest niet terugvinden. Dan houdt het op. Ze overleven de kou niet, worden opgegeten en kunnen zich sowieso niet voortplanten.
  3. We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over
    column

    We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over

    30 september Een auto voor een uitgebrand huis in Oekraïne. Struiken groeien door de raamgaten heen. Een duif heeft een slordig nest gemaakt in de kofferbak. Of kijk naar het beeld van een verlaten dorp in de woestijn, waar de wind en het zand de huizen opeten en doen verdwijnen.
  4. De man maakt weer vuur
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De man maakt weer vuur

    9 september Ze woont hoog en luxe in Amsterdam en heeft tegenwoordig een huis in mijn geboortestreek. Het boshuisje noemt ze haar nieuwe hide away en het is haar gegund.
  5. Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is
    PREMIUM

    Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is

    2 september Ze heeft een glazige blik, drukt wat op het scherm voor haar en legt het ding opzij. De producten die na de kool op de band liggen, hebben een streepjescode. Altijd handig. Het ding met die witte roosjes en groene bladeren heeft die niet.
  1. Nog lang geen bloemkool
    PREMIUM
    column

    Nog lang geen bloemkool

    27 mei Hebt u ook bloemkool? Ik moet haar teleurstellen. Ik heb nog lang geen bloemkolen. De vrouw is duidelijk teleurgesteld. Waarschijnlijk had ze haar zinnen gezet op een bloemkool vanavond.
  2. Het begon met een knabbeltje her en der... iets vreet aan mijn koolbladeren
    PREMIUM
    COLUMN

    Het begon met een knabbeltje her en der... iets vreet aan mijn koolblade­ren

    19 mei Iets vreet aan mijn koolbladeren. Het begon met een knabbeltje her en der. Dat is prima, ik wil best delen met mijn omgeving, is het credo.
  3. Ei-tosti is een vinding in de ‘coronavakantie’

    Ei-tosti is een vinding in de ‘coronava­kan­tie’

    29 april Wel eens een eit-tosti gegeten? Het begint met een witte boterham waar je een vierkant raam in snijdt. Het ‘venster’ bewaar je. Op de randen smeer je aan beide zijden boter, je bakt deze in de pan en tikt in het venster een eitje.
  4. Een knoop in m'n maag als ik weer een varken naar de slacht breng
    PREMIUM
    Column

    Een knoop in m'n maag als ik weer een varken naar de slacht breng

    9 april Voor de tweede keer keer breng ik een varken naar de slacht. Die zwarte met die witte poten gaat. Met een appel lok ik hem in de paardentrailer. Het ritje naar de slager duurt nog geen tien minuten en daar hobbelt hij nieuwsgierig de stal in.
  1. Het voorjaar komt. Wie goed kijkt hoort en ziet haar al
    COLUMN Ellen Willems

    Het voorjaar komt. Wie goed kijkt hoort en ziet haar al

    6 maart Als het nu toch nog gaat vriezen, kunnen de varkens schaatsen. Het stukgewroete weiland met nog her en der een eiland van gras, is door de winterslange stortregens veranderd in een klotsende waterplas.
  2. Piet belde me op zondagochtend. Om me uit te schelden voor trut
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Piet belde me op zondagoch­tend. Om me uit te schelden voor trut

    21 februari Het is zondagochtend en de telefoon gaat. Het is Piet. Ik ken hem niet en hij vraagt of ik het verhaal over de varkens heb geschreven.
  3. Zielig was ze niet, integendeel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken
    Column Ellen Willems

    Zielig was ze niet, integen­deel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken

    14 februari De kippen leggen goed en de naakthalskip is leuk voor publiek. Over de haan is geen informatie bekend. Behalve dat hij gek op zijn kippetjes is, een rode kuif heeft en Herman heet. En zo arriveert op een dag een krat met gegeven gevogelte.
  1. Rubber in mijn wijn
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Rubber in mijn wijn

    2 februari ,,De wijn heeft aan het eind een wegtrekker. Een beetje rubberachtig.’’ De wijn ruikt naar pleisters, heb ik ook al wel eens iemand horen zeggen. En deze avond hoor ik ook het woord nagellakremover voorbij komen. Of wat te denken van wijn die ruikt naar gekookte kool of maiskorrels uit een blikje?
  2. Na de horrorbrand lijkt het erop dat Straathof nog niet te stoppen is
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Na de horror­brand lijkt het erop dat Straathof nog niet te stoppen is

    24 januari Vijf megastallen met varkens in Nederland, acht stallen in Hongarije, tien in Duitsland en een heleboel in Roemenië. Het was de status van het varkensimperium van varkenshouder Adriaan Straathof vijf jaar geleden.
  3. De druk van een Michelinster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    De druk van een Michelin­ster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft

    17 januari Rode vlekken in de nek en dagenlang slecht slapen. Een Michelinster krijgen is voor koks een erkenning van hun vakmanschap, en die waardering is fantastisch. Maar de ster behouden levert ook enorm veel spanning op. Want wat als je een ster verliest?
  4. De varkens gaan over twee weken naar de slacht en komen terug in vacuümzakken
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    De varkens gaan over twee weken naar de slacht en komen terug in vacuümzak­ken

    10 januari ‘Ik neem aan dat je de tang ook even wilt gebruiken?’ Deze vraag alarmeert alles in mij. Twee van de vier varkens naderen de datum dat ze naar de slacht gaan. We laten de discussie of dat nu per se moeten even voor wat het is. Dat besluit is genomen.

Webwinkel

  1. TREATMENTS® giftbox incl. dagje wellness

    Van €105,20 voor €34,95
  2. Online college | Samen met Paul Vugts de onderwereld in

    Voor €24,95
  3. Online cursus | Piano

    Van €69,95 voor €27,00
  4. Online college | Zullen we het even over seks hebben?

    Voor €24,95
  5. Rijks, Masters of the Golden Age

    Van €125,00 voor €110,00
Bekijk onze aanbiedingen
  1. Een adempauze: heel misschien levert al die ellende ook iets goeds op
    PREMIUM

    Een adempauze: heel misschien levert al die ellende ook iets goeds op

    19 maart Een zieke vriend zit in een verplichte sociale opsluiting. Hoe hij zijn dagen doorbrengt? In zijn moestuin. Morgen ga ik piepers poten, meldt hij mij.
  2. Een uiensoep graag. En nee, geen bitterballen voor hem
    PREMIUM
    Column

    Een uiensoep graag. En nee, geen bitterbal­len voor hem

    3 januari De man drinkt een bier uit een fles, dat hij langzaam in zijn bierkelk giet. De vrouw zit tegenover hem en heeft een glas witte wijn. Ze kijkt langs hem heen naar buiten, controleert of haar tas nog tussen haar voeten staat, drinkt een slok en kijkt dan naar het tafeltje naast haar. Hij blijft stoïcijns naar zijn bier kijken. Hoest een keer en verwerkt dat luid ademend en zuchtend.
  3. Het worstmoment gaf altijd het startpunt van een fijne kerst aan
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Het worstmo­ment gaf altijd het startpunt van een fijne kerst aan

    18 december We gingen lopend naar de kerk. Eindelijk in mijn nieuwe jurk met maillot met bescheiden glitter. Ook toen lag er nooit sneeuw met kerst, maar was het wel nattig. De man achterin de kerk verkocht de boekjes, die met kerst altijd een upgrade hadden ondergaan qua vormgeving.
  4. Appie, stop alsjeblieft met de mini-huisjes en doe wat je ons belooft
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Appie, stop alsje­blieft met de mi­ni-huis­jes en doe wat je ons belooft

    7 december Het waren in 2018 de letterlijke woorden van een woordvoerder van supermarktgigant Albert Heijn. Ik sprak hem toen over de Hamsterbollies, gratis weggeefbolletje gevuld met plastic balletjes, die in groten getale in vuilnisbakken en hondenmagen verdwenen.
  5. Aardappelen zijn een veelbelovend alternatief voor sporters
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Aardappe­len zijn een veelbelo­vend alterna­tief voor sporters

    15 november Een laat ontbijt in een brasserie in Utrecht met een kom dikke yoghurt met geroosterde granen, frambozen, rode bessen en aardbeien. En heel veel vogelzaad. Altijd mee oppassen met dit zaad, want wie de foodies-aanbeveling van drie eetlepels chiazaad per dag letterlijk ter harte neemt, neemt de kans bij de dokter te belanden met een gelbal in de slokdarm.
  1. Club Pinkus staat vast in geen enkele top 100
    PREMIUM
    Column

    Club Pinkus staat vast in geen enkele top 100

    8 november De barman draagt een zwart gilet, zwart pantalon en gestreken overhemd. Hij is duidelijk de zoon van de oudere dame en heer in de zaak, want ik hoor geregeld papa en mama als hij iets vraagt. Een hapje eten kan niet, alle tafels in de zaak zijn gereserveerd. Maar een pint drinken aan de bar mag natuurlijk altijd.
  2. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    4 november Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.
  3. Stalkaars, goed tegen oorpijn en nervositeit
    PREMIUM
    COLUMN Ellen Willems

    Stalkaars, goed tegen oorpijn en nervosi­teit

    18 oktober Een stalkaars. Zo heet de toorts die fier in de tuin is opgekomen. De majesteitelijke verschijning staat met heel veel lichtgele bloemen en viltige behaarde bladeren opeens naast de deur.

Meest gelezen

  1. Een Nederlands paspoort.
    PREMIUM

    ‘Ik heb het bedrag voor mijn Nederlanderschap met liefde betaald’

    2.052 keer gelezen
  2. Vaccineren tegen corona.
    PREMIUM

    Veel lezers wilden hun plek in de wachtrij afstaan om Job eerder te kunnen vaccineren

    1.499 keer gelezen
  3. Een van de vorige persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.
    PREMIUM

    Dat lekken kan dus tactiek zijn en is een vast punt op de agenda van het crisisoverleg: ‘Dames en heren, wie lekt er?’

    1.087 keer gelezen
  4. Thomas Verbogt.
    PREMIUM

    Dwars door die avondklok heen gaan we ons verheugen op zo’n zomer van lome avonden in het park

    308 keer gelezen
  5. Premier Mark Rutte maakt het aftreden van zijn kabinet bekend.
    PREMIUM

    Het verschuiven van de politieke ethiek, de onaanraakbaarheid van het kabinet Rutte-nummer zoveel, dat is onbestaanbaar

    284 keer gelezen

Meest gedeeld

  1. Premier Mark Rutte maakt het aftreden van zijn kabinet bekend.
    PREMIUM

    Het verschuiven van de politieke ethiek, de onaanraakbaarheid van het kabinet Rutte-nummer zoveel, dat is onbestaanbaar

    5 keer gedeeld
  2. Een Nederlands paspoort.
    PREMIUM

    ‘Ik heb het bedrag voor mijn Nederlanderschap met liefde betaald’

    3 keer gedeeld
  3. De Raad van State
    PREMIUM

    Willen we echt dat de rechter de bondgenoot is van de overheid en de tegenstander van de burgers?

    2 keer gedeeld
  4. Een van de vorige persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.
    PREMIUM

    Dat lekken kan dus tactiek zijn en is een vast punt op de agenda van het crisisoverleg: ‘Dames en heren, wie lekt er?’

    1 keer gedeeld
Wil je elke dag de Dagelijkse nieuwsbrief van De Gelderlander ontvangen via e-mail?
  • Twitter
  • Facebook Facebook
Quote

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Tip de redactie Pijlen»

Apps

  • Android Playstore
  • Apple Appstore

Algemeen

  • Colofon
  • Auteursrecht
  • Abonnementsvoorwaarden
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacystatement
  • Cookiestatement
  • Vacatures

Service

  • Klantenservice
  • Krant niet bezorgd?
  • Mijn account
  • Vakantieservice
  • Adverteren
  • Losse verkoop

Meer dG

  • Abonnee worden
  • Digitale krant
  • Nieuwsbrieven
  • Webwinkel
  • Reclamefolder
  • Verzekeringen vergelijken
  • RSS
    • Colofon
    • Auteursrecht
    • Abonnementsvoorwaarden
    • Gebruiksvoorwaarden
    • Privacystatement
    • Cookiestatement
    • Vacatures
    • Klantenservice
    • Krant niet bezorgd?
    • Mijn account
    • Vakantieservice
    • Adverteren
    • Losse verkoop
    • Abonnee worden
    • Digitale krant
    • Nieuwsbrieven
    • Webwinkel
    • Reclamefolder
    • Verzekeringen vergelijken
    • RSS
    • Twitter
    • Facebook Facebook

    Volg ons ook op

    • Android Playstore
    • Apple Appstore

    Apps

  • DPG Media logo
    © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden
  • Website van het jaar Populairste nieuwssite van het jaar 2019