Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Alle Hamsterbollen terug halen

columnWie heeft er nog Wuppies in huis? Zo'n pluis met ogen, een staart en grote platte voeten. In 2006 pompte Albert Heijn 15 miljoen van die poppetjes Nederland in onder het voetbalmotto Wup Holland Wup.  Ik deed ook mee, al ging het me te ver om een megawup op mijn dashboard te zetten.

Een paar jaar later kregen we de Welpies, kleine leeuwtjes in vaderlandslievende kleuren. En dan hebben we ook nog de Beesies, een soort wormen met ogen waar je verder niets mee kon. En inderdaad, zoals iedereen, nam ik die zooi gewoon aan bij de kassa. Leuk voor de kinderen, ofzo. 

De grote vraag is: waar zijn al die Wuppies en Welpies nu zijn. Wie heeft ze nog? Precies. Die zijn allemaal verdwenen in vuilniszakken zonder ooit van nut te zijn geweest. 

We zijn zestien jaar verder sinds de marketingknaller van de Wuppies. Inmiddels weten we dat al dat plastic hele eilanden in de oceaan vormen. Mensen nemen vaker een eigen tas mee, vragen zich af waarom alles in zakjes moet en denken na over elektrisch rijden. 

En wat doet Albert Heijn? Die bedenkt de Hamsterbollie. Een bolletje gevuld met plastic balletjes. Als je voor 40 euro boodschappen doet, krijg je zo'n ding. Behalve een keer gooien, kan je er verder helemaal niets mee. Ja, je hond kan het inslikken waarna de Hamsterbollie operatief verwijderd moet worden uit een hondenmaag. En je kan het dus weggooien bij een opruimactie van de kinderkamer zodat de Hamsterbollie zich kan voegen bij de Wuppies op het granulaateiland in de oceaan. 

Duurzaamheid staat nog niet op de agenda van Albert Heijn. Dat doen ze in 2019, vertelt de supermarktreus. Omdat het dan op de agenda staat. Ik vind dat hier een sanctie op moet staan. Alle Hamsterbollen terug halen en als goedmaker een forse donatie aan de Ocean Clean Up. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns