Volledig scherm
PREMIUM
Vegetarisch eten. Foto ter illustratie. © Sander Foederer

Als je van koken houdt, is vlees geen uitdagend product

Column Ellen WillemsEetGeenDierenDag. De jongste in huis vertelt dat dierendag betekent dat je die dag geen dieren mag eten. Logisch, zegt hij erbij. Zo klinkt het ook. Wij eten vandaag ook geen dieren. 

Eigenlijk niet omdat het 4 oktober is, maar omdat ik pas aan het eind van de week weer boodschappen doe en dan is sowieso altijd al het vlees op. De vis trouwens ook, want de vismarkt is op dinsdag. 

We eten toch niet vegetarisch, hè? De standaardvraag als een van de jongens een gast meeneemt aan tafel. Het klinkt ook niet uitnodigend, een vegetarisch maal.

Dan denk je toch al snel aan vleesvervangers met veel zout, om te verhullen dat het echt niet lekker is. Of iets met veel kaas of rijst met zo veel Arabische kruiden en rozijnen om het gemis aan hartig enigszins te compenseren. 

Quote

Miljoenen dieren per jaar eten is toch echt wat veel

  1. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Columns