Berenklauw

COLUMN - Berenklauw en appel. Dat staat op het etiketje dat aan het flesje sap hangt. Ik en mijn tafelgenoten krijgen allemaal een wijnglas met dit zachtgroene sapje. Het smaakt heel fris en heel lekker.

Berenklauw? Dat is toch die plant waar je brandwonden van krijgt als je die aanraakt? Als je d'r in valt en de zon schijnt, zit je vol blaren en verkleurt je huid. Ik kijk het nog even snel na en dat is inderdaad berenklauw. Als je sap in je oog krijgt, kan het zelfs blindheid veroorzaken.

Ik vraag nog even wat ze nu precies met die berenklauw hebben gedaan voordat het sap werd in een flesje. „Gewoon, in de slowjuicer", is het antwoord. Ik drink het overigens bij een heel bijzonder diner. Helemaal veganistisch (dus niet dierlijks), biologisch en alles uit eigen land. Lindeblad heb ik gegeten in combinatie met kaas gemaakt van amandelmelk, het binnenste van een krop sla dat acht dagen was gefermenteerd met peer en knoflook en een sapje van geperste dahliawortel.

Gekookt door een Nijmeegse kok, bevoorraad door het Groesbeekse voedselbos. Radicaal, dat zeker. Maar ook heel bijzonder en heel lekker. En heus, voor de mens die het niet kan geloven, ik ben geen veganist, ik eet vlees en vis, maar dit was echt opmerkelijk smakelijk.

Berenklauw dus. Tussen alle bloemen, wortels en planten die ik zondag heb gegeten, was dat toch echt de smakelijkste. Maar iets in mij zegt, dat voordat ik met tuinhandschoenen die joekels ga omhakken en in de slow juicer ga persen, eerst nog eens moet na vragen hoe dat zit. „We oogsten de gewone berenklauw", is het antwoord van de boer annex bosbouwer die deze kok van eetbare planten voorziet. „De Heracleum sphondylium en niet de reuzenberenklauw. De eerste is goed eetbaar, heeft ook heel aromatisch zaad, zeker als ze nog groen zijn, maar de tweede kan in combinatie met zonlicht ernstige irritatie op de huid en oogschade veroorzaken."

Duidelijk. Dubbelchecken bij radicale gerechten blijft verstandig.

Columns