Door de keuring

ColumnHaar zoon is jarig en wie jarig is, trakteert. Ook op het werk waar hij sinds een paar weken stage loopt. Dus blijft iedereen op een vooraf aangekondigde maandagavond iets langer op het werk om samen te eten. Kippenpoten heeft ze gemaakt, met veel chili en lang gegaard. En rijst met veel olie, erwtjes, gebakken uien en kruiden met pit waar ze voor naar Den Haag is geweest.

De Hollandse eetlust aan het einde van de dag maakt dat de schalen leeg zijn. Als de stagiaire zijn moeder na afloop belt en meldt dat alles op is, is er maar een optie over. Hij moet langs thuis komen en daar meer schalen met eten ophalen. Niet voor zijn collega’s, maar voor mij. Ik moet proeven wat ze heeft gekookt en vertellen wat ik ervan vind.

  1. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Columns