Een drankje in Zweden

Als ik bardienst had op vrijdagmiddag, was een mentale voorbereiding niet overbodig. In de kroeg waar ik in mijn studententijd werkte, hadden we steevast een groep mannen aan de bar. De mannen zetten het vanaf een uur of vijf plankgas op een zuipen.

Nou gebeurt dat wel vaker in een kroeg, maar dit was van een wanhopigheid die ik eigenlijk alleen maar bij deze Scandinaviërs tegen kwam. Het café zat in Zwolle en in Zwolle had je toen ook al het bedrijf Stork-Wärtsilä Diesel. Het was van een soort drinken alsof het ‘nu of nooit’ was.

Gezellig kon ik het niet noemen, maar mijn baas vond het al lang prima. Vol schenken, was het credo. En gezellig blijven doen totdat ze van de kruk vielen en ik ze in een taxi kon duwen.

Deze zomer was ik in Zweden. De flessen Italiaanse wijn rinkelden gezellig tegen elkaar aan in de kofferbak tijdens de overtocht op zee. Want wie aan Zweden denkt, denkt aan onbetaalbare alcoholische drank. En dat is geheel terecht.
Een flesje huiswijn in een strandtentje kost, omgerekend, 40 euro. Een biertje op het terras gaat toch al snel richting 9 euro. En wie denkt, dan kopen we toch een flesje wijn in de supermarkt, komt bedrogen uit. In Zweden mag alleen de staat bier met een alcoholpercentage hoger dan 3,5, wijn en sterke drank verkopen.

Wie graag een drankje drinkt, moet naar de staatsslijterij. Daar trek je een nummertje uit een automaat en kan je tijdens het wachten kijken naar de flessen drank in de afgesloten vitrines. En, in de horeca is het niet te betalen, maar ook in de staatsslijterij stimuleert de prijs niet tot aankopen. Het kan niet anders, maar door de hoge drankprijzen wordt er in Zweden veel zelf gestookt. Dat is illegaal. Toch is alles wat je nodig hebt om je eigen drank te stoken, wel te koop in de supermarkt. In ieder dorpje zitten wel een paar stokers, zo vertelde een Zweed mij afgelopen zomer, die overigens genoot van onze meegebrachte Italiaanse wijn.

Hembränt, heten die eigen brouwsels. Vaak met een toegevoegd smaakje, zodat het in de verte ook nog op cognac lijkt, en te koop in jerrycans. Overigens is het drinken van illegale drank niet zonder risico, want geregeld belandt er iemand in het ziekenhuis na het drinken van slechte brouwsels. Tsja.

En dan ben je een maand in Nederland voor je werk. De drank is bijna voor niets en de kans op een verkeerd brouwsel is er niet. Je hoeft niet eens een nummertje te trekken

Columns