Volledig scherm
PREMIUM
Vietnamese omelet © 24Kitchen

Een gebakken eitje voor gevorderden

Column Ellen WillemsIk heb even een omelette gebakken. Hij spreekt het uit met een overdreven Franse tongval en een gebaar dat hoort bij een kok die zijn gerecht aanprijst. Dat hij iets gebakken heeft, is bij de achterdeur al duidelijk. 

De walmen van gebakken boter en iets van vlees dat daarbij is mee gebakken, komen me tegemoet. De koekepan ligt in de gootsteen als een soort van opgeruimd. 

‘Een omelette met ringetjes bosui, stukjes tomaat,  heel fijn gehakt, en plakken salami’, gaat de omschrijving verder vanaf de bank.  ‘En dat dan op zo'n wittige boterham met roomboter en een beetje zout en cayennepeper.’

Voor mijn gevoel is het nog niet zo lang geleden dat hij het spannend vond om een eitje te breken boven een kom. We hebben het tien keer geoefend. 

Quote

Wie uit school kwam en iets lekkers wilde, mocht geen chips, maar wel een eitje bakken

  1. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Columns