Een 'sojaprutje' gaat vleeseters niet over de streep trekken

columnDe Vegetarische Slager, producent van vleesvervangers, krijgt een draai om de oren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Iets 'Kipstuckjes' noemen als er geen kip in zit, mag niet. Ook al schrijf je het met een 'c', dan nog is het misleidend. Hetzelfde geldt voor Gerookte speckjes en Visvrije Tonyn. De Vegetarische Slager doet niet aan vlees of vis in zijn producten, dus het mag er ook niet op staan.

Fijn, dat iemand paal en perk stelt aan die onduidelijkheden. Iemand die ons helpt in het doolhof van supermarktwandelpaden vol misleidende etiketten. 

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Maar helaas. Wie denkt dat de voedselpolitie boetes uitdeelt aan iedere fabrikant die onduidelijk is, heeft het mis. Heb je wel eens een pak Healthy People cranberrysap gekocht? Ja, dat denk je maar. In het pak zit namelijk 80 procent appelsap. 

Nog een product die op de Wall of Shame van de Consumentenbond is beland: de kruidenthee van 
Zonnatura. Die bestaat namelijk bijna volledig uit druivensuiker, rietsuiker en karamel, en slechts voor 1,5 procent uit kruiden. Rustgevend is anders.

Een Brinta-ontbijt in de ochtend dan maar? Gezond, dat weet iedereen, toch? Normaliter zit in Brinta alleen volkorentarwemeel en zout. De variant met banaan bevat echter nog iets anders. Bijna een kwart van het product bestaat uit klontjes suiker. Wel goed voor een kickstart bij slome kinderen.

18 procent suiker

De Vegetarische Slager krijgt dus een stevige draai om de oren en moet de verpakkingen aanpassen. Terwijl het juist bij deze fabrikant wel overduidelijk is dat er geen vlees in hun hamburgers zit. Ze hebben een aantrekkelijke naam verzonnen omdat de naam 'sojaprutje' vleeseters nu eenmaal niet over de streep gaat trekken, maar laten niet na om duidelijk te maken dat het om een vegetarisch product is.

Ik stel voor dat de voedselpolitie dan ook andere fabrikanten beboet. Om te beginnen de makers van de 'lichte verantwoorde spread met pikante groenten' die voor maar liefst 18 procent uit suiker bestaat. Of de HEMA, die nog steeds surimi-krab-salade verkoopt met slechts 5 procent krab.

  1. Hoopje blad
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Hoopje blad

    De egel leeft nog. Maar de enorme snee aan de zijkant van zijn stekellijf ziet er ernstig uit. Levensbedreigend, zo’n steek met een riek, blijkt een kwartier later, als het dier dood in de tuin ligt. De aanstichter was op internet nog aan het zoeken wat de beste remedie is voor een egel met een oorlogswond. Maar hij kan nu een schop zoeken en het beest begraven. De kinderen leggen er een bult bladeren bovenop. Want daar houden egels van, hadden ze op school geleerd.

Columns