Eet eens
een gans

columnHet wordt winter. Dat is de associatie die ik heb met de V-vormige formaties tegen een heldere lucht. Ik verwelkom de ganzen altijd met een glimlach en blijf graag even staan als ze voor het eerst weer overkomen. Maar, ik weet het, het zijn er nogal veel. 

Volledig scherm
© G Jansen

Het gaat om miljoenen watervogels. De ganzen die hier komen om te overwinteren, zien namelijk steeds minder reden om weer te vertrekken. We hebben ons best gedaan om natuurgebieden te realiseren waar de rust en natuur de kans heeft gekregen en dat is zalig voor de gans. Waarom zou je nog verkassen als je rust, broedplekken in overvloed en veel weilanden met eten hebt?

Quote

Het is een prachtige vogel, maar 2,5 miljoen stuks is best heel veel.

Toen de jacht op ganzen werd verboden, was enkel de vos nog de vijand van de gans, en dat was de start van een explosieve groei. Het is een prachtige vogel, maar 2,5 miljoen stuks is best heel veel. Het kost de boeren oogst en koeien laten grazen in een volgepoepte weide is niks. Het water raakt zelfs vervuild door de mest.

Het dier mag daarom sinds een paar jaar bestreden worden. Het verschilt per gebied en ook per soort gans, maar in principe komt het erop neer dat het wenselijk is dat jagers in Gelderland dit jaar 30 tot 40.000 ganzen schieten. Dat is nog niet makkelijk, vertelde een jager mij deze week. Hij parkeert zijn auto voor een ganzenjacht een stuk verderop omdat de vogels bij het zien van zijn wagen massaal wegvliegen. Slim, zijn ze dus, die vogels. Mooi, en ook best lekker.

De jagersvereniging wil daarom ook geen ganzen schieten om ze vervolgens weg te moeten gooien. Ik heb meerdere keren gans gegeten, en inderdaad, het smaakt goed. Een oude gans als een biefstuk bakken is niet te eten, maar een borstfilet van een jonge gans langzaam garen levert een goede maaltijd op. Duur is het vlees ook niet. De jager die ik sprak rekent 5 euro per 2 geslachte ganzen. Goedkoop, biologisch en duurzaam vlees dus. Dus, laat de plofkip liggen en eet gans.  

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns