Halve liters bier bij de zondagse lunch

columnHij zit op een opklapbaar stoeltje. Zo een, die je meeneemt als je gaat vissen, maar voor alle andere doeleinden volstrekt onhandig is. Op zo'n kruk moet je voorover leunen, anders val je om. Hij zit daarom met zijn benen wijd, zodat zijn enorme buik wat ruimte heeft. 

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Ik zit op een bankje te wachten tot de Absleppdienst komt. Onze auto vertoont kuren en dat is niet handig op de Duitse Autobahn. Onze buurman is Bulgaar, zo zie ik op de achterkant van zijn truck, en hij moet wachten op de maandag en nieuwe lading.

Heel veel kusjes geeft hij. Misschien is het zijn liefje in Bulgarije. Of misschien een dochtertje thuis, die even met haar vader wil praten. Hij geeft kushandjes, drukt zijn lippen op het scherm van zijn mobiele telefoon en zwaait ter afscheid.

Schuine grap
Een maat, die in het gras hangt bij gebrek aan nog een kruk, maakt een schuine grap. Althans, dat vermoed ik. Het soort lachen past bij een schuine grap. Net als de klapjes op de buik. De man op de kruk zucht, rekt zich eens uit waarbij alles nog wat meer ruimte krijgt en trekt dan een halve liter bier open.  Het is ten slotte zondag half twaalf en zo goed als lunchtijd.

Noedels met saus
De gasbrander staat opgesteld tussen twee wagens. De inhoud van een blik, van ver lijkend op iets van noedels met saus, warmt op. Een derde maat, die erbij loopt alsof hij een pyjamadag heeft en verknocht is aan zijn Adidas-slippers, serveert vandaag de lunch. De man met de grote buik neemt drie happen uit de pan. En pakt dan maar de tweede halve liter. 

De Ablseppdienst is er na 2 uur wachten nog niet. We doen een ultieme poging om onze auto aan de praat te krijgen, en hoe fijn, hij doet het weer. Wegwezen hier. Bij het wegrijden steek ik mijn hand nog even op naar onze buren van heel even. Maar de Bulgaarse buik ziet het niet.  Ik kijk hem op de rug. Hij stapt door het hoge gras naar de bosjes.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Hoopje blad
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Hoopje blad

    De egel leeft nog. Maar de enorme snee aan de zijkant van zijn stekellijf ziet er ernstig uit. Levensbedreigend, zo’n steek met een riek, blijkt een kwartier later, als het dier dood in de tuin ligt. De aanstichter was op internet nog aan het zoeken wat de beste remedie is voor een egel met een oorlogswond. Maar hij kan nu een schop zoeken en het beest begraven. De kinderen leggen er een bult bladeren bovenop. Want daar houden egels van, hadden ze op school geleerd.

Columns