Heb je tijd?

COLUMN - Heb je tijd in je drukke agenda voor een kopje koffie met mij? Ik krijg dit bericht voordat de boer naar Nederland reist voor een bezoek aan de Achterhoek.

Hij is een koeienboer die het familiebedrijf met melkkoeien omgooide en biologisch ging boeren. Steeds maar meer koeien en steeds maar meer melken voor een inkomen? Hij deed er niet meer aan mee.

De boer gooide het roer om en liet een kudde vleeskoeien op natuurgebieden in de omgeving grazen en fietste dagelijks langs de stukken grond om de dieren te aanschouwen. Die ommezwaai was rigoreus. Het bracht hem meer voldoening, vrijheid en tijd voor andere dingen in het leven.

Dat was zijn leven. Maar iemand zijn leven laten leven, daar zijn we hier niet zo goed in. Wie niet in het hokje past, drukken we liever aan de kant. Deze koeienboer koos voor een leven in zoveel mogelijk vrijheid en in harmonie met zijn omgeving. Maar dat was hier onmogelijk.

De boerderij werd verkocht, de paarden, honden en kudde runderen in de vrachtwagen geladen om in Frankrijk nog eens opnieuw te beginnen. Op een oude hoeve met bijhorende gronden. „Het gaat ons goed’’, zegt hij bij mij aan tafel. Hij heeft tijd om op een bankje te zitten en naar de uil te kijken. Om piano te spelen en aan Franse maaltijden aan te schuiven. En alle hulp als hij iets niet begrijpt in het Frans.

Gister twijfelde ik bij een kruispunt en kwam een automobilist toeterend voorbij omdat hij drie seconden vertraging had opgelopen doordat ik even op mijn navigatie moest kijken. En bij de supermarkt kroop een dame schichtig voor.

Een klein uurtje heb ik koffie gedronken met de vertrokken boer. Goed om te zien dat hij gelukkig is daar.

Ik wil niet vertrekken. Ik ben gelukkig hier. Maar begrijpen doe ik hem zeker. Het spijt me nog dat ik niet meer tijd had.

Columns