IJstaart

Je kent ze wel, de typische ijstaarten die veel mensen met de kerstdagen als dessert eten. Op internet circuleert al een hele tijd een filmpje die toont hoe zo’n taart precies wordt gemaakt. Wie dacht dat deze ijstaarten met vanille-ijs en knapperige dunne laagjes chocolade het resultaat zijn van zorgvuldig handwerk, komt bedrogen uit.

Het is volledig robottenwerk. De langwerpige taart wordt machinaal in elkaar gestoken op een transportband. Laagjes zacht roomijs en chocolade worden over elkaar gelegd en zo vormt zich een oneindige taart. Later in het proces worden ze dan in stukken gesneden en verpakt. Alles wat er niet zo fraai uitziet, gaat eraf en komt in de vuilnisbak.

Het is nog steeds snikheet en ik kom ‘s avonds thuis na een cursus op een snikheet terrein. Een briesje in de tuin, schoenen uit en dan wil ik wel graag een ijsje.
De supermarkt is al dicht, de ijssalon in de stad is te ver weg en dat ijs is ook niet koud genoeg om mee te nemen voor de verhitte thuisblijvers.

Maar hier is een oplossing voor. We hebben vlakbij een benzinestation die 24 uur per dag open is. Ik spring in de auto en kom thuis met een ouderwetse ijstaart. Al die losse ijsjes kosten een vermogen, dit kan ook.

Allemaal een plak op een bordje in de schemering in de tuin. Het is heel stil en de vingers gaan voor de laatste hapjes over het bord.
De volgende dag laat ik de kinderen het filmpje zien van de ijsfabriek. Grote ogen en de wens om in die fabriek te werken worden uitgesproken. Ambachtelijk is iets wat hen niet boeit. Lekker ijs wel.

Columns