Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Ik ben benieuwd of de vlieg die even op mijn bord landde, eruit is geknipt

Column,,Mijn vader leest altijd de restaurantrecensie en vertelt daarover aan anderen. Eigenlijk doet hij dan alsof hij zelf in dat restaurant gegeten heeft.’’ Via via hoor ik het verhaal over deze Nijmeegse lezer.

Iemand die wekelijks mijn eetbelevenissen leest en ze ook nog verder vertelt. Ik vond het zo ontzettend leuk, dat ik besloot hem uit te nodigen om mee te gaan eten voor een recensie. Leuk om een 'fan' te leren kennen en goed om uit te kunnen leggen hoe het in zijn werk gaat, dacht ik. Maar helaas, dat zag de man niet zitten. Waarom ik werd afgewezen, heb ik nooit gehoord. Misschien dat het woord recensent toch afschrikt? Duidelijk is me na 2 jaar wel dat mijn werk nogal wat vragen oproept.  

Is dat een betaalde baan? Weet het restaurant dat jij van de krant bent? Wie betaalt dan de rekening? Het is de top 3 van vragen, die me gesteld wordt over werken als restaurantrecensent.

Zaterdagavond vertel ik op het Foodvalley Film Festival in Ede over mijn werk. Ik praat een half uur, daarna begint de feelgoodmovie Chef, waarin een kok vertrekt na een slechte recensie… En na de film komen er vast vragen. Hoe ik voorkom dat ik dik word? Of ze me herkennen in restaurants? En of ik een tip heb waar iemand het beste een trouwdiner kan geven?

Ik heb er zin in. Ik vind het echt leuk om lezers te spreken en aan hen te vertellen over mijn werk. Maar toch ga ik niet op alle uitnodigingen in.

Als jurylid van de Kibbeling Cup door het hele land rijden om in drie dagen twaalf bakken gefrituurde vis te proeven, heb ik vriendelijk afgeslagen. Wel leuk was de rol van recensent bij het televisieprogramma Kitchen Impossible waarin Robert Kranenborg mensen met een beperking in sneltreinvaart het horecavak leert. Ik mocht het diner eten en er iets over zeggen voor de camera, samen met recensenten van andere kranten. Begin december op tv. Benieuwd of de vlieg die even op mijn bord landde, eruit is geknipt. 

Ik zelf had er niet over geschreven denk ik. Het was een detail in een verder liefdevolle maaltijd.

  1. Ik haal een kruiwagen, zucht en haal moed en de eerste graspol naar boven
    PREMIUM
    Column

    Ik haal een kruiwagen, zucht en haal moed en de eerste graspol naar boven

    Het is dramatisch weer. Zeker een 9 op de schaal van deprimerend. Een lucht in 28 tinten grijs en net als ik het weggetje tussen de kale akkers in rijd en zo uit de auto ga stappen, begint een miezerige regen. Ik weet dat flink doorlopen en juist je schouders ferm naar beneden drukken dan het credo is, maar het lukt me vandaag niet. Ik sta miezerig in de miezer met opgetrokken schouders en de verkeerde schoenen aan.

Columns