Ik vrees voor de kippen als het voorjaar in de hitsige hanenkoppen komt

ColumnDagenlang heb ik het pluiswezen geholpen bij het traplopen. Want wat als je al wel de guts hebt om het nest te verlaten, maar geen idee hebt hoe weer bij dat nest te komen? Ik was verliefd op een kuiken. Na een vertederend zacht piepen van 24 uur, was het piepen overgegaan in tikken. Zacht en teer maar doelbewust. Waarna er een donzig schepsel uit het ei kroop. Vertederend kwetsbaar is zo’n kuiken, maar ook ongelofelijk sterk als het gaat om de band met de moederkip. Een prachtig nieuw leven.

Ze was geregeld in nood, ten tijde van de angst van het traplopen. Dan zaten moeder, tantes en de andere kuikens al lang weer in het binnenhok, maar piepte zij onderaan het trapje. Zeker een dag of tien heb ik haar weer in het binnenhok gezet, waarna ze razendsnel onder moeders warme bips kroop.

  1. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Columns