Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Tuinieren is geen wetmatigheid: niks staat vast, niks is recht

De groentetuin moet rond worden. Het is even stil aan de telefoon. Rond? Hoe bedoel je rond? Nou, gewoon een cirkel. Ik zwak het nog wat af door te zeggen dat het niet perfect rond hoeft te zijn. Hij maakt er verder weinig woorden aan vuil. Hij komt na de middagmaaltijd met trekker en aanverwanten bij me, luistert het aan en start de motor.

Onze tuin is een vorm van ecologisch tuinieren waarbij ik planten op een plek zet waar ze het van nature goed doen. De mest komt zoveel mogelijk uit de eigen tuin of in ieder geval van heel dichtbij.

De compost maken we zelf door groente- en keukenafval te mengen met wat mest en vocht, en dit tijd te geven. Gif spuiten doen we niet, wel zaaien we bloemen langs de randen om insecten te trekken en daarmee bestuiving en evenwicht te bevorderen.

Quote

Onze tuin is een vorm van ecologisch tuinieren waarbij ik planten op een plek zet waar ze het van nature goed doen

  1. Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditio­neel iets op zout

    Een plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Columns