Valk zoekt ruimte

columnHet lukte jaren niet om de huizen op het stuk land langs de doorgaande weg te verkopen. Ondertussen groeiden het gras en de kruiden en vonden muizen en konijnen er een hol. Een valk heerste over het luchtruim. Menigmaal keek ik hoe deze razendsnelle jager in de lucht insecten ving of zich als een torpedo naar beneden liet vallen richting prooi. 

Maar 'het gaat weer goed met Nederland'. Dus bouwen we weer. Ook op het stuk land langs de doorgaande weg. De holen en nesten hebben plaats gemaakt voor funderingen en in het jachtgebied van de valk staat een bouwkraan. 

Op papier zijn roofvogels beschermd, maar papier zegt weinig. Deze bijzondere jagers zijn hun leven niet zeker. Hun leefgebieden worden verstoord en BirdLife International, de Europese Vogelbescherming, meldt deze week dat bij de illegale jacht op vogels in Noord-Europa, Midden-Europa en de Kaukasus tussen de 400.000 en 2,1 miljoen vogels per jaar omkomen. De paragraaf over Nederland meldt dat gemiddeld  1200 roofvogels per jaar in Nederland bewust worden gedood of gevangen. 

1.200 roofvogels dus. En nog eens 22.500 anders vogels, die voornamelijk in Zeeland, Noord-Brabant en Friesland worden gedood. Hoe? Dwars door een nest met jongen schieten is een manier, en direct afschot of vergiftiging, zoals de zeearend in Zeeland vorig jaar, zijn de meest voorkomende methoden om vogels te doden.

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Buizerd

Ik denk hieraan als voor me een buizerd opvliegt van het wandelpad. Hij scheert een stukje over de grond, maakt wat hoogte en zoekt dan een veilige plek in een boom. Als ik op 20 meter afstand ben genaderd, vliegt hij opnieuw op om iets verder weer te gaan zitten. Dit is zijn jachtgebied, lijkt hij uit te drukken. Geen veer op zijn lijf denkt erover om weg te gaan. Hij claimt de ruimte, en terecht.

Het is maar een klein natuurgebied, maar je voelt dat de hoeders van dit land de natuur beschermen en de mens hier niet alles op eist. Misschien is hier nog ruimte voor een valk? Er is ook nog een wolf die rust en ruimte zoekt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Ik haal een kruiwagen, zucht en haal moed en de eerste graspol naar boven
    PREMIUM
    Column

    Ik haal een kruiwagen, zucht en haal moed en de eerste graspol naar boven

    Het is dramatisch weer. Zeker een 9 op de schaal van deprimerend. Een lucht in 28 tinten grijs en net als ik het weggetje tussen de kale akkers in rijd en zo uit de auto ga stappen, begint een miezerige regen. Ik weet dat flink doorlopen en juist je schouders ferm naar beneden drukken dan het credo is, maar het lukt me vandaag niet. Ik sta miezerig in de miezer met opgetrokken schouders en de verkeerde schoenen aan.

Columns