Valk zoekt ruimte

columnHet lukte jaren niet om de huizen op het stuk land langs de doorgaande weg te verkopen. Ondertussen groeiden het gras en de kruiden en vonden muizen en konijnen er een hol. Een valk heerste over het luchtruim. Menigmaal keek ik hoe deze razendsnelle jager in de lucht insecten ving of zich als een torpedo naar beneden liet vallen richting prooi. 

Maar 'het gaat weer goed met Nederland'. Dus bouwen we weer. Ook op het stuk land langs de doorgaande weg. De holen en nesten hebben plaats gemaakt voor funderingen en in het jachtgebied van de valk staat een bouwkraan. 

Op papier zijn roofvogels beschermd, maar papier zegt weinig. Deze bijzondere jagers zijn hun leven niet zeker. Hun leefgebieden worden verstoord en BirdLife International, de Europese Vogelbescherming, meldt deze week dat bij de illegale jacht op vogels in Noord-Europa, Midden-Europa en de Kaukasus tussen de 400.000 en 2,1 miljoen vogels per jaar omkomen. De paragraaf over Nederland meldt dat gemiddeld  1200 roofvogels per jaar in Nederland bewust worden gedood of gevangen. 

1.200 roofvogels dus. En nog eens 22.500 anders vogels, die voornamelijk in Zeeland, Noord-Brabant en Friesland worden gedood. Hoe? Dwars door een nest met jongen schieten is een manier, en direct afschot of vergiftiging, zoals de zeearend in Zeeland vorig jaar, zijn de meest voorkomende methoden om vogels te doden.

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Buizerd

Ik denk hieraan als voor me een buizerd opvliegt van het wandelpad. Hij scheert een stukje over de grond, maakt wat hoogte en zoekt dan een veilige plek in een boom. Als ik op 20 meter afstand ben genaderd, vliegt hij opnieuw op om iets verder weer te gaan zitten. Dit is zijn jachtgebied, lijkt hij uit te drukken. Geen veer op zijn lijf denkt erover om weg te gaan. Hij claimt de ruimte, en terecht.

Het is maar een klein natuurgebied, maar je voelt dat de hoeders van dit land de natuur beschermen en de mens hier niet alles op eist. Misschien is hier nog ruimte voor een valk? Er is ook nog een wolf die rust en ruimte zoekt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Hoopje blad
    PREMIUM
    Column Ellen Willems

    Hoopje blad

    De egel leeft nog. Maar de enorme snee aan de zijkant van zijn stekellijf ziet er ernstig uit. Levensbedreigend, zo’n steek met een riek, blijkt een kwartier later, als het dier dood in de tuin ligt. De aanstichter was op internet nog aan het zoeken wat de beste remedie is voor een egel met een oorlogswond. Maar hij kan nu een schop zoeken en het beest begraven. De kinderen leggen er een bult bladeren bovenop. Want daar houden egels van, hadden ze op school geleerd.

Columns