Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Ruland van den Brink

Vandaag stond er ijs op de autoruit, dan zet ik traditioneel iets op zout

Column Ellen WillemsEen plank in de keuken is een rariteitenkabinet geworden. Met daarop bijvoorbeeld de eerste fles zelfgemaakte tabasco. Twee weken stond deze pot op het aanrecht, het deksel een beetje open, zodat ik het knetteren van de pepers op afstand kon horen. Ik heb het gezeefd en het heeft maanden in een afgesloten flesje in de koeling staan rijpen. Het ruikt ook goed, maar ik durf het niet te eten.

Naast deze fles staat een grote weckpot vol zwarte vloeistof. Daarin drijven glimmende, glanzende bollen. Het zijn onrijpe walnoten, ooit op een verhitte junidag geplukt, drie keer op pekelwater gezet en toen gekookt met azijn, suiker en gember en meer. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns