Vrouw raapt walnoten

Ik bel de politie! Ik wist even niet of ik het goed hoorde, maar ze herhaalde het luid en duidelijk. Ze ging de politie bellen, riep ze terwijl ze naar binnen liep. Een minuut later stond haar man voor het raam met de hoorn aan zijn hoofd. Ze zouden mij duidelijk even laten zien dat het menens was.

Ik was onder de indruk. Niet dat ik handboeien vreesde, maar vooral onder de indruk van het hysterische gedrag.

Want wat deed ik? Samen met mijn gezin gooiden we een bal in een enorme notenboom in het openbaar plantsoen. Inderdaad, zodat de walnoten naar beneden komen die anders met een zuchtje wind ook naar beneden zouden zijn gekomen. Wat viel, waren walnoten en een enkel verdord blad. Ik had geen respect voor de natuur, riep ze mij na. En ik was een slecht voorbeeld voor mijn kinderen.

Als het slecht weer is geweest, moet ik meteen gaan. De oogst is dit jaar formidabel. Iedere liefhebber kan dagelijks een portie noten rapen bij de drie walnotenbomen in de buurt. Ik kom iedere dag dezelfde mensen tegen. De man met de grijze haren en de fietstassen en de man die in een Mercedes aan komt rijden en komt rondscharrelen. En dan ook nog een bescheiden vrouw die een stuk of drie noten raapt, ze meteen eet en dan doorfietst.

De rapers knikken vriendelijk, we scharrelen tegelijk een stukje onder de boom af en gaan tevreden met een oogstje naar huis. Het gaat er zeer vriendelijk aan toe. Met respect voor elkaars verzamelgebied. En met plezier nu in de herfstvakantie ook geregeld een stel peuters mee zoekt. Walnoten dus, en tamme kastanjes, en dan hebben we ook nog de wondere wereld van de paddenstoelen. Deze week, na eindelijk regen, zag ik dat de schimmels ook wakker geworden zijn en paddestoelen zich laten zien.

Bijna altijd laat ik de paddenstoelen staan, een enkele keer pluk ik er een. Maar alleen als ik zeker ben van de soort en dat ben ik bijna nooit helemaal. En ik pluk alleen als ik gegarandeerd tijd en zin heb om het exemplaar te eten. Dat was gisteren het geval. Ik liep met een kleine boleet naar huis, precies genoeg voor een omelet voor één persoon. Maar aan de blik van de passant te zien, mocht ik dit maaltje niet eten.

Hoe het afliep met de politie? Die kwam inderdaad. En ging ook weer net zo snel. Benieuwd hoe de melding in de politiewagen doorkwam. 'Spoed! Vrouw raapt walnoten.'

Columns