We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over
columnEen auto voor een uitgebrand huis in Oekraïne. Struiken groeien door de raamgaten heen. Een duif heeft een slordig nest gemaakt in de kofferbak. Of kijk naar het beeld van een verlaten dorp in de woestijn, waar de wind en het zand de huizen opeten en doen verdwijnen.
Delen per e-mail
En hoe mooi zijn de spookdorpjes op het Italiaanse platteland. Soms nog met het keukengerei in de kastjes en de leunstoel bij het raam, terwijl de vogels, zoogdieren en planten het menselijk domein rap weer innemen.
De mens kan prachtige dingen creëren. Het is misschien wel daarom dat we onszelf nogal groots en boven alles achten. Maar als je veel in de natuur bent, verdwijnt dat gevoel. Daar hoef ik echt niet voor op een Alp te staan of in de Amazone.
We zijn klein en nietig, want zodra wij onze hielen lichten, neemt de natuur direct weer over. De planeet overleeft dit alles wel, de natuur is veerkrachtiger dan wat ook en zal weer opkrabbelen. Maar de grote de vraag is of de mens dat ook doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn Ellen Willems
De druk van een Michelinster maakt dat menig chef-kok die niet zo nodig hoeft, of zelfs teruggeeft
Rode vlekken in de nek en dagenlang slecht slapen. Een Michelinster krijgen is voor koks een erkenning van hun vakmanschap, en die waardering is fantastisch. Maar de ster behouden levert ook enorm veel spanning op. Want wat als je een ster verliest? -
PREMIUMColumn
Korrels zonder gif
Maximaal 5 bij 7 meter meet het stukje gazon. Met aan de achterkant een verhoogde border met hortensia’s op stam en geraniums, die de bodem moeten bedekken. Links betongaas met klimop erdoorheen gevlochten en langs de andere twee zijden tegels. In de categorie nette tuin en makkelijk bij te houden. Met een pindakaaspot tegen de schuurmuur voor de mussen en een vogelhuisje met rijgpinda’s voor de meesjes. -
PREMIUMColumn
Giftige citroenen
De ficus robusta van het tuincentrum is niet geschikt voor menselijke consumptie. De sanseveria ook niet. De munt in een pot weer wel. Maar dan wordt het lastig: het kaartje aan het kleine sinaasappelboompje vertelt me dat deze ook niet geschikt is voor menselijke inname. Bij planten met giftige zaden als een taxus kan ik het me nog voorstellen, maar bij een sinaasappelboompje of een citroenplant begrijp ik het niet meer. -
PREMIUMCOLUMN
Ellen wil nooit meer terug naar het dilemma patat of chinees
Geweldig dat je in een stad Congolese pannekoeken, ramen uit Japan en organisch gevormde taarten kunt eten. Dat het vlees in rijpkasten aan smaak moet winnen en dat een deur verder alle wortels rauw op je bord komen. Eten als een onderdeel van een identiteit. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
Walnotenblad tegen muggen
De man bekijkt mijn tuin aandachtig. Ik werk door. De erwten zijn door een recente storm van hun gaas gewaaid en ik doe pogingen om dat met touw weer te herstellen. Inderdaad, een heidens karwei omdat je de peulen, die net de bloemen hebben verdrongen, niet wil knakken.
-
PREMIUMColumn
Een uiensoep graag. En nee, geen bitterballen voor hem
De man drinkt een bier uit een fles, dat hij langzaam in zijn bierkelk giet. De vrouw zit tegenover hem en heeft een glas witte wijn. Ze kijkt langs hem heen naar buiten, controleert of haar tas nog tussen haar voeten staat, drinkt een slok en kijkt dan naar het tafeltje naast haar. Hij blijft stoïcijns naar zijn bier kijken. Hoest een keer en verwerkt dat luid ademend en zuchtend. -
PREMIUMColumn
Best eng, die eerste oester
Wat is dit man! Wat als ik het moet uitkotsen? We eten met het gezin bij de Italiaan en we eten oesters. Gewoon eentje bij het aperitief. Dat doe ik ook pas de laatste jaren, maar als je eenmaal door al die afwerende gevoelens heen bent, is een glas wijn met een oester one of those things. Maar ik snap het, het ziet er angstaanjagend uit. Zeker als je 11 jaar bent. -
PREMIUMcolumn
Help die gastvrije mens die jou zo vaak verwarmde, bestel een afhaalmaaltijd of koop een cadeaubon
Een verse bloem, lekker warm gestookt, fijn muziekje, goede koffie, de vloeren geveegd. Personeel met een vrolijke toet in de zaak, de geur van lekker eten uit de keuken, verse taart op de bar. Het draagt allemaal bij aan dat gevoel van er even uit zijn.