Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Zielig was ze niet, integendeel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken

Column Ellen WillemsDe kippen leggen goed en de naakthalskip is leuk voor publiek. Over de haan is geen informatie bekend. Behalve dat hij gek op zijn kippetjes is, een rode kuif heeft en Herman heet. En zo arriveert op een dag een krat met gegeven gevogelte.

Ellen Willems

Journalist Ellen Willems is nieuwsgierig naar de herkomst van voedsel en heeft een passie voor natuur, koken en moestuinieren. Ze is varkenshoudster en bestiert een stadslandbouwproject in de Achterhoek. Voor de Gelderlander schrijft ze recensies in de rubriek Over de Tong, volgt ze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voedsel.
Klik voor eerdere columns

De kippetjes blijken forse hennen. De eieren zijn ook fors, als ze die leggen. Dat valt namelijk vies tegen. De naakthalskip is snel verdwenen en dat is prima, ik kreeg dagelijks waarschuwingen over de zielige kip, die kaal gepikt was bij haar hals. Zielig was ze niet, integendeel, het kreng deed niks anders dan andere kippen pikken. Daar hielp speelmateriaal en een vrije uitloop van 1500 meter niks aan.

En dan hebben we nog Herman. Twee keer heb ik naast hem gestaan, in de veronderstelling dat dit zijn laatste dag zou zijn. Zijn rode kuif is uitgedund, hij ligt geregeld voor pampus in een kuil en komt daar alleen uit als ik hem oppak en op zijn poten zet. Maar het klopt, hij houdt inderdaad erg van zijn grote hennen. Hem gun ik nog eenmaal lente.

Columns