Volledig scherm
De 100 jarige mevrouw Bruins-Zijsveld uit Enschede. © Emiel Muijderman

100 jarige Tonnie Bruins-Zijsveld uit Enschede: ‘Ik voel mij rijk’

ENSCHEDE - Erop uit gaan, sociale contacten hebben en tevreden zijn. Dat is volgens Tonnie Bruins-Zijsveld belangrijk in het leven. Gisteren vierde ze haar eeuwfeest.

Een grote eer. Zo noemt Tonnie Bruins-Zijsveld het bezoek van burgemeester Onno van Veldhuizen en de brief van het koninklijk paar die ze ontving voor haar 100e verjaardag. Haar woning is gevuld met haar vier kinderen, klein-en achterkleinkinderen. Het middelpunt is Tonnie, in kleding die ze speciaal kocht voor deze bijzondere dag.

Veel broertjes en zusjes

Quote

De kapper en bloemen nemen ze mij niet meer af!

Tonnie Bruins-Zijsveld

Tonnie werd geboren in Dalfsen, als vierde óf vijfde kind. „We weten niet wie eerder kwam, zij of haar eeneiige tweelingzus”, licht dochter Annet toe. Drie maanden na Tonnies geboorte overleed haar moeder. Haar vader hertrouwde en ze kreeg er nog vijf broertjes en zusjes bij. Toen Tonnie dertien was, overleed ook haar stiefmoeder. Doorleren zat er niet in: ze moest thuis helpen. 

Haar man leerde Tonnie kennen bij een bruiloft. „Van een bruiloft komt een bruiloft”, zegt ze daarover. Haar man ging in de textiel werken en zo kwamen ze in Enschede terecht. Zes jaar geleden ging Tonnie nog met haar kinderen met het vliegtuig naar Barcelona, een wens die in vervulling ging. „Mijn eerste buitenlandse reis was naar Zwitserland, een nicht met longproblemen bezoeken”, vertelt ze.

De kapper en bloemen

Volgens Tonnie is het belangrijk om veel sociale contacten te hebben. Zoveel als ze kan doet ze mee aan activiteiten in het Arienssteate. Bloemschikken is favoriet. „Ik ben jarenlang vrijwilliger geweest in het ziekenhuis. Ik maakte bloemstukken en bracht die rond”, vertelt ze. „De kapper en bloemen, dat nemen ze mij niet meer af!”, zegt ze vastberaden. „Ik geniet, alles is prima. Ik voel mij rijk.”