Volledig scherm
De plaats delict aan de Brinkstraat in Enschede © Lars Smook

17 jaar gevangenisstraf voor moord op Shadi Saker (25) uit Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Enschedeër Dennis B. moet zeventien jaar de gevangenis in voor de moord op Shadi Saker. Volgens de rechtbank Almelo staat vast dat hij de 25-jarige Enschedeër met voorbedachte rade heeft doodgeschoten. De straf komt overeen met de eis.

De rechtbank kent geen twijfel. Dennis B. (39) wilde drugs van Saker, maar kon niet betalen. Pogingen om die avond her en der geld te lenen, mislukten. Toch kwam het tot een ontmoeting met Saker, die B. weigerde drugs te geven. Daarop schoot Dennis B. meerdere keren op de Enschedeër. Een schot bleek dodelijk. Met name de vondst van zijn dna op twee hulzen, een op de auto van Saker en een in de auto waarin B. die dag reed, nekten hem. De kans dat het dna van B. is, is volgens de rechtbank ‘tien miljard keer groter’ dan dat het van een ander zou zijn.

Belastende verklaringen

Dat een 41-jarige vrouwelijke medeverdachte betrokken zou zijn geweest bij de moord, valt volgens de rechtbank niet te bewijzen. Zij werd vrijgesproken. De vrouw, die tijdens de bewuste avond bij B. in de auto zat, legde tijdens de verhoren belastende verklaringen af over B. Zo werd op haar aanwijzen het pistool gevonden waarmee de moord werd gepleegd.

Schadevergoedingen

Shadi Saker werd in januari 2018 op de Malangstraat in Enschede dood aangetroffen in zijn auto. Justitie ging al snel uit van een liquidatie, maar moest lang gissen naar het motief voor de moord. Vooral omdat Enschedeër B., die al in april werd aangehouden, tijdens het hele proces zijn lippen stijf op elkaar heeft gehouden. Hij heeft dus ook niet gezegd dat hij uit een opwelling heeft geschoten. Volgens de rechter zijn daar ook geen bewijzen voor. B. is daarom veroordeeld voor moord met voorbedachte rade. Hij moet ook de ouders en zussen van Saker schadevergoedingen betalen van in totaal 13.000 euro.