Bij een grote politieactie in Gronau werd Idris uit Zwolle als verdachte opgepakt
Volledig scherm
Bij een grote politieactie in Gronau werd Idris uit Zwolle als verdachte opgepakt © Frank Timmers / Privéfoto

Aanhouding Gronau: politie vreesde escalatie van geweld in Zwolle

ENSCHEDE/ZWOLLE - Drie mannen en een vrouw zijn maandagochtend aangehouden in een opsporingsonderzoek naar onder andere de recente geweldsincidenten in Zwolle. Bij die aanhouding zijn vuurwapens aangetroffen. Een van de arrestatie had plaats in Gronau.

Dat meldt de Nederlands politie. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Maandagochtend werden in alle vroegte in een woning in Gronau (D) en op een adres in Zwolle twee mannen als verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij een poging tot moord en het uitlokken van een moord. De verdachten betreffen een 26-jarige man uit Zwolle en een 25-jarige man zonder vast woon –of verblijfplaats.

Broers

Het gaat om de Zwolse broers Idris en Abas M. (26 en 25 jaar). Advocaat Rutger van Veen staat beide broers bij en bevestigt de aanhouding. Idris is volgens Van Veen in Zwolle aangehouden en de jongere Abas is vanochtend in Gronau door de politie in de boeien geslagen.

Naar aanleiding van recente geweldincidenten in Zwolle en het risico op verdere escalatie is met grote prioriteit gezocht naar de verantwoordelijken en de onderliggende aanleiding bij die incidenten. Twee van deze gewelddadige incidenten vonden plaats in een woonwijk. Waaronder het schietincident op zondag 22 september in de wijk Stadshagen. Dat leidde tot grote onrust in de directe woonomgeving.

Gewond

Het onderzoeksteam heeft in de afgelopen periode veel mensen gesproken en informatie verzameld. Maar ook werden lopende onderzoeken van eerdere incidenten onderzocht. Zo is ook een eerdere poging tot moord op twee mannen in april 2016 betrokken bij dit onderzoek. Er werd toen een busje beschoten op de Wijheseweg, net buiten Zwolle. Beide inzittenden raakten gewond maar overleefden de aanslag.

Slachtoffer

De twee mannen die nu zijn aangehouden worden verdacht van betrokkenheid bij dat incident. Het betreffen de reeds genoemde verdachten van 26 jaar en 25 jaar. Zij worden er ook van verdacht recentelijk een opdracht tot moord te hebben gegeven. Dit heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de geweldsescalatie. De aangehouden 26-jarige verdachte was op zondag 22 september slachtoffer van het schietincident aan de Van Disselstraat in Zwolle.

Snackbar

De broers zijn geen onbekenden in het Zwolse. Idris werd enkele weken geleden bij zijn woning in Stadshagen onder vuur genomen met een automatisch wapen. Daarbij raakte hij licht gewond. Het was voor hem geen reden onder te duiken, tot onvrede van buurtbewoners. Een paar jaar geleden werd Idris onder meer verdacht van het opblazen van hun eigen snackzaak Da Vinci in de binnenstad van Zwolle. 

Wapens

Gelijktijdig werd er in een woning aan de Vrouwenlaan een doorzoeking verricht in het kader van de Wet Wapens en Munitie. Tijdens de doorzoeking werden meerdere vuurwapens aangetroffen. Die wapens zullen forensisch worden onderzocht. In de woning werden een man van 50 en een vrouw van 48 aangehouden als verdachte. Zij worden verdacht van het voor handen hebben van deze vuurwapens. Uiteraard zal er onderzocht worden of de wapens een relatie hebben met een of meerdere geweldsincidenten.

De politie blies maandag rond 06.30 uur de voordeur van de woning van de 25-jarige man in Gronau op. Bekijk de beelden hieronder: