Volledig scherm
De Cronjéstraat. Het tweede huis van rechts, was het huis van het vluchtelingengezin © Frank Timmers

Aanhoudingen na mishandeling van vluchtelinggezin in Enschede

ENSCHEDE - De politie heeft twee vrouwen en een man uit Enschede aangehouden vanwege het geweldsincident bij een Syrisch gezin in de Enschedese wijk Dolphia. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het gaat om twee vrouwen van 18 en 33 jaar en een 35-jarige man. De 18-jarige werd dinsdag door de politie opgepakt. Daarna meldden zich de andere twee zelf bij het politiebureau. Alle drie worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van de vader en moeder uit het Syrische gezin. Op welke manier heeft de politie niet bekend gemaakt.

Ruzie om bal

Het incident op dinsdag 7 mei ontstond, zo is de politie inmiddels duidelijk, even daarvoor op een Transvaalplein. Bij het voetballen daar kregen kinderen ruzie om een bal, waarna een groep van zo’n twintig personen verhaal ging halen bij de woning van het Syrische gezin aan de Cronjéstraat. Een aantal belagers zou ook stokken hebben gehad. Een deel van de groep ging het huis binnen en haalde de Syrische man en vrouw naar buiten, waarop ze werden mishandeld.

Schandvlek

Het incident maakte veel los in Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen noemde het ‘een schandvlek voor de stad. “Een gezin moest opnieuw vluchten. Niet door een oorlog, maar vanwege boze ouders die van mening zijn dat hun kind onrecht is aangedaan.” Volgens Vluchtelingenwerk is het incident ongeëvenaard in Nederland. Het gezin, dat net een half jaar in Enschede woonde, werd direct na het incident elders ondergebracht. Enkele weken later werd ‘s nachts ingebroken in de woning. Of dat iets met de mishandeling heeft te maken, is nog onbekend.

Sms-bom

Bij het onderzoek maakt de politie Enschede vorige maand nog gebruik van een zogenoemde sms-bom. Bewoners van Dolphia kregen massaal een berichtje op hun telefoon, waarin wordt opgeroepen informatie over het voorval te delen. Of dat tot de aanhouding van de 18-jarige Enschedese leidde, is niet bekend.