Volledig scherm
PREMIUM
© Cees Elzenga / hetoog.nl

Aantal ic-bedden MST verdubbeld: ‘Twentenaren hoeven niet uit te wijken naar elders’

ENSCHEDE - MST heeft komende zondag 52 intensivecarebedden beschikbaar. Daarmee voldoet het Enschedese ziekenhuis aan de uitdrukkelijke wens om de ic-capaciteit te verdubbelen in verband met de medische zorg voor coronapatiënten. Ook de personele bezetting is rond.

Alle andere ziekenhuizen in Nederland staan eveneens voor die opgave die is uitgezet door het landelijke coördinatiecentrum voor de spreiding van coronabedden. In totaal zullen er zondag 2400 ic-bedden in Nederland beschikbaar moeten zijn.

Het Medisch Spectrum Twente heeft volgens medisch manager Bert Beishuizen ook voldoende personeel klaarstaan om de medische zorg voor coronapatiënten te kunnen garanderen, ook als het dubbele aantal ic-bedden wordt bezet. Dat volgens hem te danken aan het buddy-systeem waarmee wordt gewerkt. Aan elke ic-verpleegkundige wordt een andere ziekenhuismedewerker gekoppeld, die assisteert en ondersteunt. „Normaal werken we met één ic-verpleegkundige op twee patiënten. Vanwege het grote aantal ic-patiënten is dat nu soms één op drie. Als het één op vier wordt, wordt de kwaliteit minder. Maar zelfs dan zal deze naar mijn mening nog verantwoord zijn. Maar de vraag is wel of je het daarna nog heel veel verder moet oprekken.”

Terug naar Brabant

Beishuizen hoopt dat een aantal Brabantse patiënten dat is opgenomen in het MST binnenkort terug kan naar die provincie. Hij doelt op patiënten die zo zijn opgeknapt dat ze van de ic af kunnen, maar ook op patiënten, die nog wel op de ic zijn aangewezen. „Het is nog niet voorgekomen dat een Brabander is teruggeplaatst. Dat zou wel moeten gebeuren. We bellen hier elke dag over met het coördinatiecentrum dat gaat over de spreiding van coronapatiënten over Nederland.”

Quote

Twentena­ren hoeven niet uit te wijken naar elders

Bert Beishuizen, Medisch manager ic MST

Circa driekwart van de ic-bedden binnen MST wordt momenteel ingenomen door coronapatiënten uit Brabant. Medisch manager Beishuizen: „Dit gaat niet ten koste van Twentenaren. Zij kunnen hier terecht en dat blijft zo. Mensen van hier hoeven niet uit te wijken naar elders.”

Code zwart

Van de 52 ic-bedden waarover MST zondag beschikt, zijn er 42 gereserveerd voor coronapatiënten. Daarnaast is er een afzonderlijke ic met tien bedden voor ernstig zieken met andere aandoeningen. Extra bedden bijplaatsen op die laatste ic is mogelijk, aldus Beishuizen.

Quote

Het oosten van het land blijft relatief gespaard

Bert Beishuizen, Medisch manager ic van MST

Beishuizen verwacht dat het totaal van 52 bedden dat zondag wordt bereikt, voldoende is voor de uitdaging waarvoor MST zich gesteld ziet. „Er zijn een paar regio’s in Nederland waar code zwart dreigt. Dat betekent dat je moet gaan kiezen tussen wie je wel behandelt en wie niet. Dat is hier niet aan de orde. Het oosten van het land blijft relatief gespaard.”