Volledig scherm
Het sinkhole © .

Automobilist ontdekt sinkhole in de Stokhorstlaan in Enschede

ENSCHEDE - Aan de Stokhorstlaan in het noordoosten van Enschede is in de nacht van maandag op dinsdag een zogenaamd sinkhole in de weg ontstaan. Een automobilist die over de weg reed zag het gat in de weg en belde de gemeente, die snel ter plaatse was om het gat af te zetten met waarschuwingsborden.

Iedereen kent de filmpjes op internet wel waarin auto’s worden opgeslokt door gaten in de aarde die zich spontaan openen. Het is iets minder dramatisch dan dat, maar ook de Stokhorstlaan kreeg dinsdagochtend te maken met een zinkgat. Het gat is zo‘n tien kubieke meter groot en ontstaan door een kapot riool. Hierdoor is een grote hoeveelheid zand en materiaal onder het wegdek weggeslagen.

Medewerkers van de gemeente hebben de weg aan de rand van de stad afgesloten voor doorgaand verkeer. De sinkhole is ontstaan op de T-splitsing met de Brecklenkamplaan. Het asfalt rond het gat is in de loop van de ochtend verder weggezaagd tot een opening van drie bij drie meter. Het kapotte riool ligt tussen de twee en drie meter diep. Terwijl een graafmachine het zand weg schept,  kalven de randen verder af.

Een medewerker van de gemeente zegt dat hij dit gat niet ingaat. De wanden zullen eerst met schotten beveiligd moeten worden. Bij de graafwerkzaamheden komt een kapitaal aan kinderkopjes tevoorschijn, die meteen onder de plak asfalt liggen. De medewerkers scheiden ze van het zand. “Moet je eens kijken wat je kwijt bent als je ze moet kopen", zegt een van hen.

100 meter verderop zuigt TwenteMilieu het zand dat met water in het riool is gestroomd af om te voorkomen dat omwonenden problemen krijgen. Dinsdagochtend is dat (nog) niet het geval. De medewerkers zeggen dat ouderdom van het riool de oorzaak moet zijn. De lekkage moet geruime tijd aanwezig zijn geweest voordat het sinkhole is ontstaan. Volgens hen is niet te voorspellen waar het uiteindelijke mis gaat.

  1. Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest
    PREMIUM
    Column

    Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest

    Nee, we hebben hier niet onder een steen gelegen. Anders hadden we Onno van Veldhuizen van Enschede wel geconfronteerd met brandende actuele vragen. Waarom zijn de Belgen niet gastvrij ontvangen? Desnoods in de vorm van een verplichte busreis voor goedwillende fans? En wat dat wel niet kost: een massale politiemacht met dienders uit alle uithoeken van het land die donderdag het straatbeeld in de stad domineerde?