Volledig scherm
PREMIUM
Wijkagent Bennie Visschedijk. © Emiel Muijderman

Bekendste wijkagent van Enschede met pensioen: ‘Mond is het belangrijkste wapen’

ENSCHEDE - De bekendste wijkagent van Enschede gaat met pensioen. Bennie Visschedijk was decennialang het aanspreekpunt van de politie in het stadscentrum. Zijn belevenissen deelde hij met duizenden volgers op Twitter. Op één van zijn laatste fietstochtjes in uniform door de binnenstad blikt hij terug op 48 jaren als diender.

Gebogen over het stuur van zijn fiets staart Bennie Visschedijk naar de gedenksteen voor Jan Wind. De spraakwaterval valt even stil als zijn gedachten teruggaan naar 30 september 2004. Met een collega spreekt brigadier Jan Wind op die dag in de Irene-promenade een drugshandelaar aan. Eenmaal buiten trekt de Duitser onverwachts een pistool en begint te schieten. Wind wordt dodelijk getroffen.

Laatste rustplaats

Volledig scherm
Jan Wind werd in 2004 doodgeschoten in Enschede © Frans Nikkels

Visschedijk was één van de dragers die hem naar de laatste rustplaats brachten. „Iemand van je eigen afdeling waar je dagelijks mee samenwerkte. Je was er altijd voor elkaar. Het hakte er enorm in.” De emotie klinkt door in zijn stem.

Nog jaarlijks legt hij met collega’s en familie van Jan Wind op 30 september een bosje bloemen bij de gedenksteen. „Als ik een rondje maak met een nieuwe collega, dan stoppen we hier altijd. Waarom? Tja, misschien om duidelijk te maken hoe dit werk ook kan zijn.”

Vertrouwd beeld

Waarna hij snel toevoegt dat het politievak ‘eigenlijk heel mooi is’. Binnenkort wordt hij 65 en zet hij een punt achter zijn loopbaan. „Ik ga met pensioen. Dat klinkt best wel gek”, zegt Visschedijk. Hij zegt het tijdens één van zijn laatste fietstochtjes door de binnenstad.

Een vertrouwd beeld voor veel Enschedeërs. Hij wordt regelmatig begroet, sommigen klampen hem aan voor een praatje. Ook buiten de stad geniet Visschedijk bekendheid als de twitterende wijkagent. Hij stuurde tienduizenden berichten de wereld in en wordt door ruim achtduizend mensen gevolgd. Het levert hem al jaren een topnotering op in de Twittergids Wijkagent.

Quote

Politieman zijn, dat is toch een manier van leven

Bennie Visschedijk , wijkagent

Hij is niet vies van een beetje aandacht, erkent hij. Heeft zich weleens vergaloppeerd door iets te melden dat (nog) niet met de buitenwacht gedeeld mocht worden. „Dat is een risico van sociale media, ja. Maar het is een mooi middel om informatie uit te wisselen en mensen te waarschuwen. Ik krijg ook berichten van mensen die me tippen over iets. Bijvoorbeeld over een hennepkwekerij in de buurt of over gevaarlijke verkeerssituaties.”