Beroering in het bisdom: column maakt veel los onder voor- en tegenstanders van de kardinaal
LEZERS SCHRIJVEN | De column Kaf en Koren van Theo Krabbe zorgde voor beroering binnen het aartsbisdom. De vergelijking van kardinaal Eijk met de gewezen president Donald Trump was voor menig parochiaan nog tot daar aan toe. De oproep om geen geld meer te doneren aan de katholieke kerk, omdat alles in de zakken van het bisdom zou verdwijnen, leidde tot protest. Parochiebesturen zijn boos. Maar er zijn ook katholieken die de opvattingen van Krabbe onderschrijven.
Delen per e-mail
Brief 1: Ontzetting
Met ontzetting heb ik kennis genomen van de column van Theo Krabbe van afgelopen woensdag. Hij ontraadt parochianen deel te nemen aan de actie Kerkbalans omdat al het geld naar Utrecht, in casu kardinaal Eijk zou gaan. Dit is volstrekt niet waar. Met zijn gram tegen kardinaal Eijk, die ik ook nog wel snap, haalt hij nu echter alle goede initiatieven op parochieniveau onderuit.
De laatste jaren krabbelt de katholieke kerk in Enschede organisatorisch en financieel langzaam overeind. Dit is onder andere dankzij de stijgende bijdragen van parochianen via de actie Kerkbalans. Er is een nieuw elan ontstaan waarin de parochianen hun verantwoordelijkheid nemen door meer bij te dragen.
Zouden deze parochianen nu hun bijdrage niet geven, conform de oproep, dan kunnen we alle kerken in Twente wel sluiten. Het geld gaat namelijk niet naar Utrecht. Wij beheren dat zelf. Wel is er een afdracht aan het bisdom van 9 procent van dat geld. Het bisdom moet tenslotte ook leven. De straf voor niet bijdragen slaat het hardst terug op de parochie zelf. Zij raakt haar belangrijkste inkomstenbron kwijt.
En over zelfbeschikking? Wij bepalen zelf of onze kerken open blijven, wij regelen zelf de hele exploitatie. Ja, voor grote uitgaven is er toestemming vereist van het bisdom. In 2,5 jaar dat ik vicevoorzitter ben, is het niet één keer voorgekomen dat het bisdom een verzoek afwees, terwijl wij voor honderdduizenden euro’s aan noodzakelijke uitgaven moesten doen. Het geld komt en blijft bij ons en wordt volgens ons plaatselijk beleid besteed.
Ik ken Theo Krabbe als een voorstander van meer zelfstandigheid op parochieniveau. Ook komt hij op voor behoud van kerken. Als parochianen in Twente zijn advies volgen, dan wordt de lijst met te sluiten kerken in een hogere versnelling gezet. Is dat wat hij wil? Heb ik daarom de afgelopen jaren met zoveel vrijwilligers met hart en ziel gewerkt voor behoud van een mooi katholiek Enschede?
Joop Hassink, Enschede
Parochie Jacobus de Meerdere
Brief 2: Slachtoffer van bisdom
Met veel belangstelling las ik de column van Theo Krabbe over kardinaal Eijk en de actie kerkbalans. Ik kan zijn visie geheel onderschrijven. Helaas komt de redactie met een naschrift, waarbij ook zij zich in de luren laten leggen door het aartsbisdom.
Het beleid is wel degelijk: kerken sluiten, parochies samenvoegen. Dat is geen beslissing van de lokale parochies, maar wordt van hogerhand afgedwongen. Onze parochie had een prachtig plan, financieel verantwoord, gesteund door de lokale geloofsgemeenschap. Maar Eijk besliste anders, de kerk moest worden gesloten en verkocht. De opbrengst was voor het aartsbisdom.
Inmiddels zijn op de Noord-Veluwe de gefuseerde zeven parochies uit de dorpen samengegaan met de zeven gefuseerde parochies uit Apeldoorn en omgeving. Dus veertien parochies noodgedwongen samen met een klein pastoraal team. Kardinaal Eijk komt zelden ‘in het veld’ en als hij komt dan volgt er een eenzijdig verhaal vanuit het aartsbisdom naar de parochie. Daarna vindt kardinaal Eijk dat er prima ‘overleg’ heeft plaatsgevonden.
Theo Krabbe draait al meer dan 30 jaar mee in het kerkelijk circuit en hij weet waar hij over spreekt. Natuurlijk wordt zijn visie niet gesteund door het aartsbisdom. Of het feitelijk juist is doet niet ter zake, het gaat om de praktijk en hoe Eijk ‘regeert’. Ik heb van nabij meegemaakt hoe rigoureus Eijk te werk gaat; hij wil slechts een kleine groep kern-katholieken over houden. Daar is het hele beleid op gericht. Helaas.
Loek Sinselmeijer, Epe
Oud-perschef aartsbisdom Utrecht
Brief 3: Onwaarheden
Ik heb met verbazing en verontwaardiging het artikel van de heer Krabbe gelezen. Er worden stuitende onwaarheden in verkondigd. Het is belachelijk dat in een opiniestuk op deze wijze met onjuiste feiten wordt gestrooid. Over fake-nieuws gesproken! Zich van tevoren op de hoogte stellen van hoe het werkelijk in elkaar zit, zou gepast zijn. Het gevolg van dit vileine artikel zou heel goed kunnen zijn dat de opbrengst van de actie Kerkbalans beduidend zal afnemen. Daarmee wordt precies datgene bereikt waarvoor de heer Krabbe zo bang is. Namelijk dat de inspanningen van zovele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun kerken en parochies teniet worden gedaan en dat de financiële nood ons dwingt tot maatregelen die we juist niet willen nemen.
Gerard ter Ellen, Hengelo
Parochie De Goede Herder
Brief 4: Kwaad is geschied
Met ongeloof heb ik de column van Theo Krabbe van 20 januari gelezen in het kader van de Actie Kerkbalans. Hoe is het mogelijk dat de heer Krabbe in dit verband zoveel onwaarheden bij elkaar schrijft, terwijl hij over het algemeen toch met een redelijke kennis over geloofszaken schrijft. In uw rubriek van 21 januari jl ‘Wat ging er mis’ stelt uw redactie, dat ‘Krabbe abusievelijk schreef’. Als dat waar is, dan is de heer Krabbe wel heel erg naïef. Als hij een kerel is, dan biedt hij in een nieuwe column zijn excuses aan aan onze katholieke geloofsgemeenschappen en rectificeert hij zijn uitspraken. Maar ik ben bang dat in dit verband het kwaad met betrekking tot de Actie Kerkbalans reeds geschied is. Dat maakt mij verdrietig en boos.
Theo Tomesen, Goor
Brief 5: Hulde aan Krabbe
Tot 10 jaar geleden was ik belijdend katholiek. Mijn vrouw en ik hebben elkaar bij het jongerenkoor leren kennen. Mijn schoonvader is onderscheiden met de pro ecclesia voor 50 jaar organist. Kortom, RK: redelijk katholiek.
En toen kwam kardinaal Eijk. En kwamen de witte boordjes. En het misbruikschandaal en ‘wir haben es nicht gewüsst’ (schande). En de kerksluitingen (Langeveen). Weg geld. (bron: Tubantia)
Goor, Bentelo, Hengevelde, Hoeve, Beckum volgen binnen 5 jaar.
En de dreigende onttrekking aan eredienst na muziek (Saasveld). (bron: Tubantia)
En dus rest vergrijzing, met een paar hondstrouwe, goedgelovige oude mensen die vaak wanhopig zijn. (Zoals mijn overleden schoonmoeder. Ze wilde niet eens meer bediend worden)
Óf plucheplakkers met oogkleppen..... „Onder een Eijk groeit niets.”
Hulde aan Krabbe!!! Getuige óók de ingezonden brief van Loek Sinselmeijer. Ik geef er geen cent meer voor....
Jan Groothuis, Enschede
Brief 6: Ook bisdom bezuinigt
In zijn column doet Theo Krabbe een felle aanval op het beleid van kardinaal Eijk. Feitelijk: wat gebeurt er met het geld van de Actie Kerkbalans. Dat blijft binnen de parochies. Over het besteden daarvan heeft de kardinaal niets te zeggen. De parochies gebruiken het geld voor salarissen en onderhoud van gebouwen. Naar het bisdom gaat 9 procent van de inkomsten.
Het bisdom is overigens ook sterk aan het bezuinigen geslagen. Ook daar verdwijnen banen en worden vacatures niet meer opgevuld. Minder opbrengst van de kerkbalans betekent rechtstreeks minder geld voor de salarissen van het pastorale teams en minder geld voor onderhoud. En het is nu al zo dat veel parochiebesturen zich gedwongen zien door de gestage vermindering van de inkomsten, de secularisatie , vergrijzing en de vermindering van het kerkbezoek kerken te sluiten.
Sluiten: dat doen parochiebesturen en gebruiken daar een zeer streng protocol voor. Het bisdom toetst aan het eind of het protocol is gevolgd. Niemand zit erop te wachten om kerken te sluiten maar aan failliete parochies hebben we ook niets. De parochiebesturen en de pastorale teams proberen van alles en zijn dag en nacht in de weer om de parochies vitaal te houden en de kerken open. Een column van Theo Krabbe waar zijn afkeer van kardinaal Eijk wordt gebruikt om de parochianen op te roepen om niet bij te dragen aan de actie kerkbalans en op die manier dus indirect bij te dragen aan het sluiten van kerken en het kleiner worden van pastorale teams is in mijn ogen dan ook een gotspe.
Dr. P.A. Helle, Goor
Heilige Geest parochie
Brief 7: Eigen broek ophouden
Om te beginnen wil ik stellen dat het nu zeer belangrijk is dat een ieder blijft geven voor de actie kerkbalans. Iedere locatie moet met de kerkbijdrage zijn eigen broek ophouden. Zonder inkomsten geen kerk.
De pijn en machteloosheid die Theo Krabbe beschrijft ligt niet zozeer bij de parochies maar vooral bij de locaties. Dit komt tot uiting bij het al dan niet sluiten van kerken en de besteding van de gelden. Om te begrijpen hoe het werkt is het belangrijk vast te stellen dat de katholieke kerk piramidaal, hiërarchisch, van boven naar beneden is georganiseerd. Dit in tegenstelling tot b.v. de Protestantse kerk die een decentrale organisatie heeft.
In de praktijk betekent dit dat de katholieke locaties, die veelal gelegen zijn in dorpen, toestemming moeten hebben van het parochiebestuur voor zo’n beetje van alles wat je maar bedenken kunt. Voordat er een besluit genomen kan worden over de bestemming van de beschikbare gelden moet het voornemen voorgelegd worden aan het parochiebestuur. Het parochiebestuur moet er mee instemmen en deze moet vervolgens, in zeer veel gevallen, toestemming hebben van het aartsbisdom Utrecht om het geld te mogen besteden.
Het zal duidelijk zijn dat op deze manier alleen voorstellen gehonoreerd worden die passen in het beleid van de bisschop. Tot welke frustraties dit leidt bij, met name de locaties, kunnen wij lezen in de pers over bijvoorbeeld de kerksluitingen in Vasse en Langeveen. De geluiden waarbij geloofsgenoten zeggen dat hun voorouders met hun geld de kerken hebben gesticht maar dat de huidige generatie niets meer te vertellen heeft over de toekomst van hun kerk, komen dan ook niet uit de lucht vallen.
Tot slot, nog een keer. Het blijft uitermate noodzakelijk dat U meedoet aan de actie kerkbalans. Als wij nu niet geven, dan zullen de kerken nog sneller sluiten en blijft er geen tijd over om naar wegen te zoeken die onze kerken open kunnen houden.
Hennie van der Meer, Lonneker
Brief 8: Vinger op zere plek
Met grote verbazing las ik vanmorgen het stukje Wat er misging naar aanleiding van de column van Theo Krabbe. Afgelopen woensdag legde hij precies de vinger op de zere plek. Namelijk dat de bisschop de absolute macht heeft over de parochies. We hebben pas kunnen lezen dat jaren geleden al op slinkse wijze de fusies van de verschillende parochies erdoor gejast zijn. Dit beleid heeft de bisschop in gang gezet en natuurlijk voeren de pastoors dit beleid nu uit.
Inderdaad doet de bisschop geen greep uit de kas. Maar ze vergeten erbij te vertellen hoeveel geld (dus ook uit de actie Kerkbalans) er jaarlijks afgedragen wordt aan het bisdom. Zeker met de huidige verkopen van gronden, pastorieën e.d. waarbij 9 procent daar van rechtstreeks naar het bisdom gaat, hebben we het over grote bedragen. Dit drukt zwaar op de begrotingen van de parochies.
Voor de parochianen is het overigens niet inzichtelijk om hoeveel geld het gaat.
Het is ook opmerkelijk dat er nu al een reactie is van een woordvoerder van het bisdom. Normaal gesproken communiceert de bisschop niet met zijn medegelovigen. Hooguit eens per jaar in een brief waar vaak uit blijkt hoever hij afstaat van de situatie in zijn bisdom.
Dat deze krant twee dagen na de column met een rectificatie komt, verbaast mij ook erg. Worden de uitlatingen van het bisdom gewoon voor waar aangenomen? Dat laat dan maar eens weer zien hoever de lange arm van Utrecht reikt.
Monique Pouwels, Langeveen
Brief 9: Vaak negatief
In de krant van afgelopen woensdag 20 januari 2021 las ik de column Kaf en Koren van Theo Krabbe waarin hij oproept om Eijk met de titel Stop kardinaal Eijk, geef geen geld! Theo Krabbe krijgt elke week de gelegenheid om een artikel te schrijven, waarin hij zijn mening geeft over een gebeurtenis. Deze columns zijn vaak kritisch en daar is op zich ook niets tegen. Wat wel opvalt, dat de inhoud ook dikwijls negatief is en dan vooral als het gaat om katholieke medemensen of de Katholieke Kerk.
Het artikel van afgelopen woensdag spant echter de kroon en dan in negatieve zin. Het artikel staat in mijn ogen vol van onjuistheden en wat misschien nog erger is van valse beschuldigingen. Ja, er worden helaas kerken gesloten, maar dat is niet het beleid van de kardinaal. Kardinaal Eijk wijdt liever een nieuw kerkgebouw in, dan dat hij de handtekening moet zetten waarbij een kerkgebouw aan de eredienst wordt onttrokken. De vraag is echter hoe komt het, dat een kerkgebouw, dat bijna altijd door onze voorouders met veel moeite en inspanning is gebouwd, aan de eredienst wordt onttrokken?
Er is maar één antwoord en dat is, dat wij, mensen van deze generatie voor een groot deel niet meer bereid zijn om tijd te nemen voor rust en bezinning. Om God dank te zeggen door samen te komen in de kerk en een financiële bijdrage te geven om dit gebouw in stand te houden. Daarmee doen wij ook de mede-gelovigen, die nog wel graag naar de kerk gaan tekort omdat zij niet meer gebruik kunnen maken van het kerkgebouw.
Indien een kerk aan de eredienst wordt onttrokken en wordt verkocht gaan de opbrengsten niet naar het Bisdom en komen deze gelden niet in handen van de kardinaal.
Wat in het artikel nog erger is, is de vergelijking die wordt gemaakt tussen kardinaal Eijk en Trump: bisschop Eijk luistert wel en het doet hem pijn als een kerkgebouw wordt gesloten. Ik roep Theo Krabbe op om in de spiegel te kijken en zich af te vragen: wat doe ik? Trump riep mensen op om zich af te zetten tegen wat goed is voor de VS en voor de wereld. Dit artikel van Theo Krabbe doet dit ook. Wij mogen dan ook hopen en ik verwacht dat ook, dat de lezers zich niet laten beïnvloeden door hetgeen Theo Krabbe predikt.
Wij mogen als Nederlanders en Twentenaren blij zijn dat wij in vrijheid ons geloof mogen beleven, waaronder het gaan naar de kerk. In veel landen is dit niet mogelijk zoals wij kunnen zien in overzichten die jaarlijks worden opgesteld door Open Doors. Laten wij blij zijn, dat wij niet worden vervolgd en bidden, dat ook zij in vrijheid hun geloof mogen beleven en vieren. Dit kunnen wij thuis doen maar ook samen in de kerk.
Leo Wielens, Delden
Brief 10: Eerst gedegen onderzoek
Met verbazing heb ik het artikel van Theo Krabbe gelezen. Krabbe geeft aan dat de gelden van de kerkbalans naar het bisdom in Utrecht gaan. Dit is echter niet de waarheid zoals het in de praktijk is. Daarnaast bevinden zich er nog meer onjuistheden in deze column. Het lijkt mij verstandig om voordat een journalist een artikel gaat publiceren, eerst eens een gedegen onderzoek doet, alvorens via de krant maar wat te roeptoeteren.
Truus Schlepers, Albergen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gert-Jan Segers pleit voor openhouden kerkgebouwen: ‘Ze horen bij het DNA van Nederland’
Hij voelt de schaafwonden van het meeregeren, maar verwijst liever naar wat hij de afgelopen jaren binnenhaalde. Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft er geen spijt van dat zijn partij toetrad tot het kabinet-Rutte. „We hebben iets kunnen doen voor het openhouden van kerken: dat vervult mij nog altijd met trots.” -
PREMIUM
Een eeuw sociale woningbouw in Enschede: 'Meer dan een dak boven het hoofd'
ENSCHEDE - Van de eerste huizen in de arbeiderswijk Laares tot de wederopbouw van Roombeek en van galerijflats in de Wesselerbrink tot de Alphatoren in het centrum: corporatie Domijn heeft in 100 jaar mede het stadsbeeld van Enschede bepaald. "Maar we willen meer dan louter een dak boven het hoofd bieden." -
Celstraf voor veelpleger uit Enschede die vriend bijna de hersens insloeg met een hamer
ENSCHEDE/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Farid van D. (31) uit Enschede vrijdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank staat vast dat de veelpleger eind oktober 2019 een vriend meermaals hard met een hamer op het hoofd sloeg. Het slachtoffer had geluk, hij kwam er slechts af met bloedende wonden en een week hoofdpijn. Van D. belaagde ook een buurtbewoonster die hij betaste. -
Lonneker bijna unaniem voor route fietssnelweg door Dorpsstraat
LONNEKER - Voor de fietssnelweg door Lonneker wordt vanaf nu volledig ingezet op de route via de Voortsweg, over het dorpsplein, door de Dorpsstraat en langs de Oldenzaalsestraat. „Gezien de bijna unanieme voorkeur hiervoor heeft het geen zin verder te gaan met andere routevarianten”, zegt Matthie Kroezen, voorzitter van de dorpsraad en lid van de werkgroep F35. -
PREMIUMVideo
Makelaars vechten om klanten en dan krijg je dit: De Enschedese versie van MTV Cribs met ballerina’s en rappers die je huis verkopen
ENSCHEDE - Enschede telt 321 woningen die nu te koop staan en ongeveer 20 makelaarskantoren. Weinig aanbod + veel makelaars = vechten om klanten. Ruud Verdonk van Happy Living Makelaars bedacht daarop het volgende.
-
Twentse coronacijfers: 100 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 100 mensen positief getest op het coronavirus. Er waren geen nieuwe sterfgevallen door het virus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM vrijdagmiddag publiceerde. -
PREMIUMvan torentje naar torentje
Rutte is nog lang niet klaar als minister-president, vertelt hij aan Twente
ENSCHEDE - Zolang Mark Rutte nog hongerig is en genoeg energie heeft om het land verder te helpen, gaat hij door. De minister-president borrelt nog altijd van enthousiasme, liet hij woensdag zien in het lijsttrekkersdebat van Torentje naar Torentje. -
PREMIUM
In Enschedese Groeituin komen vergeten groenten én mensen tot bloei
ENSCHEDE - Jarenlang lag 6000 vierkante meter terrein braak bij de DCW-kwekerij aan de Blijdensteinbleekweg. De lap grond is omgetoverd tot een bijzondere moestuin.