Volledig scherm
Pizzeria Toscana, tegenover de bieb in Enschede © News United

Blunder leidt politie naar wietknippers boven Enschedese pizzeria

ALMELO/ENSCHEDE - De inval bij de hennepkwekerij boven de inmiddels gesloten pizzeria Toscana aan de Pijpenstraat werd een regelrechte internethit. “Een pizza Margawietta” kopte website Dumpert onder een foto van politiemensen die bakken vol hennepplanten afvoerden bij de Italiaan. 

Voor de rechtbank in Almelo bleek woensdag dat de kwekerij door een blunder werd opgerold, de kwekers bezondigden zich aan de gouden regel: nooit plantjes drogen en knippen op de plek van de teelt.

Op 16 januari vorig jaar, vroeg in de ochtend, ruiken handhavers van de gemeente een enorm sterke hennepgeur in het straatje vlakbij het politiebureau. Ze waarschuwen de politie en een inval volgt. Eerst op het verkeerde adres, maar even later op de verdieping boven de pizzeria. Het is de droom van elke opsporingsambtenaar, een ‘heterdaadje’, zeven mensen die druk bezig zijn om de oogst van maar liefst 1601 planten te ‘knippen’.

Knippers

Een van de ‘knippers’ is de 28-jarige Faye van der K. uit Zutphen. Zij staat woensdagmorgen terecht voor ‘medeplichtigheid aan de teelt van hennep’. De komst naar de rechtszaal valt de Zutphense zwaar, ze is nerveus en kan het maar lastig verbergen. 

Onder de tafel, uit het zicht van politierechter Koppes, trappelen haar benen in de hoogste versnelling en laten de tranen niet lang op zich wachten. Hortend en stotend vertelt ze haar verhaal, gebukt onder schulden liet ze zich in een Deventer kroeg door de onbekend gebleven ‘Marco’ overhalen om naar Enschede te komen.

Doodsbang

“Ik wist niet dat de consequenties zo erg waren” brengt ze met moeite uit. “Ik heb geen contact meer met die mensen, ik wil helemaal niets meer met ze te maken hebben. Op dit moment probeert ze vooral iets van haar leven te maken maar dat valt niet mee.”  Want er hangt haar niet alleen een grotere rechtszaak, ook voor het knippen van hennep, boven het hoofd, ze is vooral bang, doodsbang voor de mensen die haar de wereld van de hennepteelt introkken. Ze wil zo snel mogelijk van haar strafzaken af, dan is een deel van de druk weg. “Maar dat betekent niet dat er in de buitenwereld alles afgehandeld is” laat ze zich ontvallen.

Politierechter Koppes legt de Zutphense 40 uur werkstraf op, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het is precies wat van der K. wil en na kort overleg met haar advocaat ziet ze af van haar recht om tegen de beslissing in beroep te gaan.