Het stadhuis in Enschede
Volledig scherm
Het stadhuis in Enschede © Marieke Bakker

Boze Antwerpfans bestoken stadhuis Enschede met honderden telefoontjes

ENSCHEDE - Het stadhuis in Enschede wordt platgebeld door supporters van Royal Antwerp. Zij zijn boos dat ze vanavond niet bij de wedstrijd van hun club tegen AZ mogen zijn, die wordt gespeeld in de Grolsch Veste. Het stadhuis is daarmee haast onbereikbaar geworden.

„Het secretariaat van de burgemeester wordt overstelpt met bezorgde én boze telefoontjes over ons besluit”, zegt woordvoerder Ton Kamp tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. „Ik heb ze nog niet geturfd, maar we houden het wel keurig bij. Ik kan nu al zeggen dat het om honderden telefoontjes gaat.”

Kamp zegt morgen een beeld te hebben van de kosten. Hij kan zich de frustratie van de fans voorstellen.  „Maar het is jammer dat ze daarom de moeite nemen om onze telefoon plat te leggen. Niet alleen op het secretariaat, maar ook op ons algemeen nummer. Dit blokkeert de normale werking terwijl die gewoon doorloopt.”

Vlamingen vriendelijker

Niet alleen Antwerp-fans ergeren zich trouwens aan het supportersverbod in Enschede. Ook Nederlandse voetbalfans grijpen naar de telefoon. „Als ik jullie een compliment mag geven, de vocabulaire van Vlamingen klinkt nog nét iets vriendelijker dan de boosheid die in sommige telefoontjes van Nederlandse fans schuilgaat. Zij haken dankbaar in op alle onrust en willen muiten. Dat gedrag herkennen we wel. Het is breed verspreid, maar je kunt er zo weinig mee. De verwensingen van mensen die door het lint gaan, vliegen ons om de oren, maar als je er een serieus gesprek mee wil voeren, wensen ze anoniem te blijven of haken ze in.”

‘Kom niet naar Enschede’

Kamp raadt Antwerp-fans zonder ticket af om naar Enschede komen. „Wij zijn gewend mensen gastvrij te ontvangen, maar in deze lijkt ons dat geen goed idee. Daarom raden wij alle Antwerp-fans die plannen hebben om naar Enschede te rijden aan om thuis te blijven en zij die al halverwege zijn om terug te keren en in Antwerpen gezellig in een kroeg naar de wedstrijd te kijken. Het is geen geheim dat we alert zijn. In eerste instantie zullen we netjes vragen om niet verder de binnenstad in te gaan. Als dat niet het beoogde effect heeft, gaan we wat drang uitoefenen.”