Volledig scherm
Burgemeester Onno van Veldhuizen op de persconferentie na de viervoudige moord in Enschede vorig jaar © Emiel Muijderman

Burgemeester Enschede over tekort aan agenten: ‘Het kan niet minder’

ENSCHEDE - Voor Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, is geen enkele maatregel om gebrek aan politieagenten op te lossen acceptabel. ,,Openbare orde en veiligheid is iets wat moet worden gedaan. Dat kan niet minder.”

Quote

Het is niet niks wat er op dit moment gebeurt

Onno van Veldhuizen, burgemeester Enschede

Door het nijpende personeelstekort bij de politie wordt het mogelijk onvermijdelijk om te bezuinigen op politie-inzet. Van Veldhuizen betwijfelt of hij in dat geval zou vertellen hoe hij dat dan zou doen. ,,Stel dat ik zeg, we doen minder controles in de taxibranche. Dat is dan een vrijbrief voor mensen die kwaad willen in die branche.”

Dat er schaarste is aan politie-inzet in de regio, ziet Van Veldhuizen ook. ,,Het is niet niks wat er op dit moment gebeurt. Hoewel schaarste van alle tijden is. Als er heel veel tegelijk gebeurt in je gemeente, kom je altijd mensen tekort.” En niet alleen bij de politie. ,,In Enschede hebben we ook relatief weinig boa’s. We hebben er net 7 ton bij gekregen, maar we zouden wel het dubbele kunnen gebruiken.”

Oldenzaal

In Oldenzaal is er op dit moment geen dusdanig probleem dat er politiewerk stopgezet moet worden, reageert burgemeester Patrick Welman. Hij heeft begin deze week zelf contact met de politie gezocht en gevraagd naar de gevolgen voor zijn gemeente van personeelstekort bij de politie. ,,Ik kreeg als reactie dat ze alle afspraken na kunnen komen. Ik heb nog geen bericht gehad dat dit anders zou zijn.”

Hoe zit het in de rest van het land? Bekijk de kaart hieronder: