Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Buslijn mijdt toekomstige fietsstraat in Enschede en gaat dwars door De Bothoven

ENSCHEDE - Vanwege wegwerkzaamheden rijdt buslijn 6 naar Stokhorst dit hele jaar al via een omleiding. Vanaf volgend jaar wordt de route opnieuw aangepast: de haltes aan de Oosterstraat komen te vervallen en maken plaats voor de Hoge Bothofstraat.

De Oosterstraat wordt binnenkort een zogeheten fietsstraat. En de ervaringen in Stadsveld leren dat deze straten, die een veilige fietsomgeving zouden moeten zijn, moeilijk te verenigen zijn met de aanwezigheid van een stadsbus.

Omleiding

Buslijn 6 reed sinds januari via een alternatieve route over de Molenstraat, omdat de Oldenzaalsestraat door riool- en wegwerkzaamheden het hele jaar is afgesloten voor doorgaand verkeer. Omdat in juni ook is begonnen met wegwerkzaamheden aan de Raiffeisenstraat/Hengelosestraat, rijdt de bus nu via de Boulevard 1945 en de Oliemolensingel richting Stokhorst. 

Deze omleiding geldt tot eind september, als de werkzaamheden aan de Raiffeisenstraat naar verwachting zijn afgerond. Met ingang van het nieuwe jaar is ook de Oldenzaalsestraat weer toegankelijk voor doorgaand verkeer en dus keert ook buslijn 6 grotendeels terug op de oude route. 

Hoge Bothofstraat te smal?

De Oosterstraat wordt in 2020 niet langer aangedaan. De drie haltes, waarvan een ter hoogte van het gezondheidscentrum Oosterpoort, komen in de nieuwe dienstregeling te vervallen. Volgens de gemeente Enschede is er goed overleg geweest met het gezondheidscentrum, waar ook veel ouderen komen.

Overigens zijn er door omwonenden al wel zorgen geuit over de komst van de bus op de Hoge Bothofstraat. De weg is al grotendeels heringericht en momenteel wordt begonnen met het laatste gedeelte tot aan de Oldenzaalsestraat. Het fietspad verdwijnt. 

De vraag die wordt opgeworpen is of de bus de ‘knik’ voor de singel wel kan maken. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de weg volgens richtlijnen breed genoeg is. Er worden dus geen problemen verwacht.