Volledig scherm
Vijf vermeende drugsdealers uit Enschede en Rotterdam stonden dinsdag voor de rechter in Almelo. © Lars Smook

Celstraffen geëist tegen vermeende drugsbende uit Enschede

ALMELO – Justitie heeft dinsdag celstraffen tot twee jaar geëist tegen een drugsbende die in Enschede harddrugs verkocht. Dat gebeurde in de Almelose rechtbank, waar vier verdachten uit Rotterdam en Enschede terechtstonden.

Vijf verdachten maakten zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan het dealen van onder meer heroïne, cocaïne en xtc. Ook zouden ze in Enschede drugs hebben bewerkt: er zijn gasmaskers, onbekend bruin poeder, zeven en een waterkoker met witte aanslag gevonden. De gasmaskers zijn volgens de verdachten gedragen tijdens het schilderen van het huis. „Ik heb astma en kan niet tegen verflucht.”

Tegen de verdachten Mohamed Z.T. (31), Serdar Ö. (22), Ibrahim L. (24) en Mourad Z.T. (35) werden straffen geëist van respectievelijk 18, 12, 24 en 15 maanden. Een deel van die straffen moet volgens justitie voorwaardelijk zijn. De zaak tegen Imad A. (38) wordt later behandeld, hij en zijn advocaat waren dinsdag afwezig.

Invallen

De drugs werden gevonden bij invallen op 15 januari in Enschede, waar de politie flats aan de Rembrandtlaan en de Esstraat doorzocht. Op het eerste adres lag bijna anderhalve kilo harddrugs, voor het grijpen in de keuken. Aan de Esstraat werd meer dan 11 kilo wiet en een beetje cocaïne gevonden.

Het onderzoek werd opgestart na een anonieme tip over een Rotterdamse drugsdealer die in Enschede zaken zou doen. Daarna werd er lang geobserveerd, werden telefoons afgeluisterd en klanten afgevangen na drugsdeals.

Zwijgen

De verdachten werden op 15 januari bij de invallen aangehouden. Daarna kozen ze er allemaal voor om te zwijgen en te ontkennen. Alleen verdachte Ö. zei dinsdag in de rechtbank zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. „Ik heb gedeald, maar niet met deze jongens. Ik deed het in opdracht van Jamal, maar ik denk niet dat het zijn echte naam is.” Justitie zei niets van die verklaring te geloven, en onbekend is of deze Jamal wel echt bestaat.