De Duitse politie doet onderzoek in de omgeving van de plaats delict
Volledig scherm
De Duitse politie doet onderzoek in de omgeving van de plaats delict © Reinier van Willigen

Coördinator Terrorismebestrijding wist dat advocaat bedreigd werd

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was op de hoogte van bedreigingen aan het adres van de neergeschoten Philippe Schol, advocaat in Enschede. Dat zegt de Nederlandse Orde van Advocaten. De Orde zegt dat er ‘weer een grens is overschreden’.

„Er was een melding via de NOvA naar het Contactpunt Beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk”, meldt de orde aan het ANP. Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. „Juist in het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn.”

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie bevestigt via zijn woordvoerder dat de NCTV recent op de hoogte is gebracht van de bedreigingen tegen de advocaat.

Moord op Derk Wiersum

Quote

Met de moord op Derk Wiersum is een grens overschre­den. Dat laat deze liquidatie­po­ging ook weer zien

Nederlandse Orde van Advocaten

Het Contactpunt Beroepsgroepen is onlangs ingesteld voor advocaten en rechters die zich zorgen maken over hun veiligheid. Meldingen worden doorgezet naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Aanleiding is de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. Hij werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

„Met de moord op Derk Wiersum is een grens overschreden. Dat laat deze liquidatiepoging ook weer zien. Veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen”, laat de Orde weten in een reactie op de beschieting woensdag. „Helaas bestaat 100 procent veiligheid niet. Wel is opnieuw analyse nodig nu ook een aanslag op een faillissementscurator is gepleegd.”

Bekijk hieronder beelden die we vanmorgen maakten na de aanslag: