Vanaf vrijdag mogen alleen nog mensen met een ‘dringende reden’ de grens over naar Duitsland.
Volledig scherm
Vanaf vrijdag mogen alleen nog mensen met een ‘dringende reden’ de grens over naar Duitsland. © Carlo ter Ellen DTCT

Corona-update: controles aan de Duitse grens en kleine stijging Twentenaren in ziekenhuis

ENSCHEDE - Het Twentse nieuws omtrent het coronavirus volgt zich in zo’n hoog tempo op, dat het bijna niet bij te benen is. Daarom maken we elke dag een overzicht van de laatste regionale ontwikkelingen. Zo bent u snel helemaal bij.

Tanken en boodschappen doen in Duitsland kan vanaf vrijdag niet meer. Mensen zonder ‘dringende reden’ voor een bezoek aan Duitsland worden met ingang van vrijdag teruggestuurd bij de grensovergangen met Nederland en België. Die aanbeveling doet het Duitse corona-crisiskabinet aan de deelstaten.

‘Dringende redenen’ om Duitsland te bezoeken zijn bijvoorbeeld werk (pendelaars of tijdelijke werkzaamheden) en goederenvervoer. De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Iets meer Twentenaren in ziekenhuis

De afgelopen 24 uur zijn drie Twentenaren in het ziekenhuis opgenomen met een corona-besmetting. Het totaal aantal staat nu op 174. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

De stijging van het aantal Twentse patiënten was het afgelopen etmaal het laagst van de hele afgelopen week. Vorige week maandag stond de teller op 99. Dinsdag waren het er 106, woensdag 120, donderdag 135, vrijdag 145, zaterdag 160 en zondag 171.

Het RIVM maakte maandagmiddag de nieuwste cijfers bekend van ziekenhuisopnames met betrekking tot corona. Daaruit blijkt dat in Twente de meeste ziekenhuispatiënten uit Enschede komen: daar werden 39 inwoners na een positieve coronatest opgenomen.

Boetes voor overtreden noodverordening

Op diverse plekken in Twente zijn boetes uitgedeeld voor het overtreden van de noodverordening die vorige week is gevoerd. Boa’s hebben in Rijssen drie keer een bekeuring uitgeschreven voor samenscholing. In drie andere gevallen werd volstaan met een waarschuwing. In Nijverdal werden vijf bekeuringen uitgeschreven omdat mensen zich bevonden op een vanwege het coronavirus tot verboden gebied uitgeroepen plek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij alle locaties van Livio in Twente en de Achterhoek kwam maandag het vliegtuigje overvliegen.
Volledig scherm
Bij alle locaties van Livio in Twente en de Achterhoek kwam maandag het vliegtuigje overvliegen. © Robin Hilberink

Bijzonder bedankje

LivioZorg bracht maandagmiddag een bijzondere boodschap aan al het personeel. Tussen 12.00 en 14.00 uur cirkelde een vliegtuig met de boodschap ‘Iedereen bij Livio, bedankt!’ langs alle Livio-locaties en door Twente en de Achterhoek. Eerder vandaag gaf de zorginstelling al een tipje over het spektakel in de lucht via een Facebook-post: ‘De coronacrisis vraagt veel van ons allemaal. We moeten samen de schouders eronder zetten, onze borst vooruit en ons hoofd OMHOOG.’ 

MST zoekt zorgpersoneel

Ziekenhuis MST blijft ondertussen actief mensen werven met een medische achtergrond, om de patiëntenzorg te kunnen waarborgen. Niet-medisch personeel is er voorlopig even genoeg. In totaal hebben zo’n achthonderd mensen zich gemeld om bij te springen. 

Het MST is de laatste weken actief extra personeel aan het werven om bij te springen als het aantal patiënten verder zou toenemen. Inmiddels hebben zich zo’n achthonderd mensen aangemeld. Ruim 370 daarvan hebben een medische achtergrond. Een stuk of vijftig van hen zijn al ingezet, de rest is standby, zegt een woordvoerder van het MST. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dit jaar gaat het festival in Vorden niet door, de Zwarte Cross vooralsnog wel.
Volledig scherm
Dit jaar gaat het festival in Vorden niet door, de Zwarte Cross vooralsnog wel. © theo kock persfotografie

Streep door festival Mañana Mañana

De Feestfabriek heeft een streep gezet door festival Mañana Mañana dat 18 tot en met 21 juni bij kasteel Vorden zou worden gehouden. Dit in verband met het coronavirus. 

‘Kan geen verrassing zijn’, meldt de organisatie van het festival op de site van De Feestfabriek. De Zwarte Cross - die een maand later wordt gehouden van 17 tot en met 19 juli bij Lichtenvoorde en dezelfde organisatie kent - gaat vooralsnog wel door.

Coronaspuger de cel in

Een 43-jarige ‘coronaspuger’ uit Borne is door de politierechter maandagochtend veroordeeld tot 8 weken cel, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Michel van H. spuugde op 21 maart naar een agente, terwijl hij onder invloed van drank riep: ‘fuck corona’ en ‘fuck Rutte’.

Omdat de agente niet werd geraakt door zijn spuugklodder, werd de man vrijgesproken van mishandeling. Hij werd veroordeeld voor bedreiging met een potentieel dodelijke ziekte en een vernieling van een deur van een flat, kort voor dat incident. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Overig coronanieuws:

- Oldenzaler tilde klanten voor een miljoen met nooit geleverde mondkapjes

Duitse ziekenhuizen gaan vijf Nederlandse coronapatiënten opnemen

- Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog