Volledig scherm
D'66-wethouder Eelco Eerenberg © Marnix Schmidt

D66 stelt commissie samen voor opvolging van Eerenberg in Enschede

ENSCHEDE - Met de transfer van Eelco Eerenberg naar Utrecht raakt Enschede zijn meest ervaren wethouder kwijt. In een stad waar de euro's schaars zijn en de last van de bezuinigingen al jaren zwaar is, moet vooral in financieel opzicht een zwaargewicht gevonden worden.

Met een driehoofdige commissie en met minister van Staat Winnie Sorgdrager als onafhankelijk adviseur en souffleur op de achtergrond, gaat D66 op zoek naar een opvolger voor Eelco Eerenberg. Gisteren hebben de democraten bekendgemaakt wie de sollicitatieprocedure in een 'wethoudersadviescommissie' naast de tegenwoordig in Amsterdam woonachtige Sorgdrager gaan begeleiden: de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper, raadslid Jasper Kerkwijk en afdelingsvoorzitter Mehmet Balaman.

Bij bestudering van de profielschets, die drie A4'tjes beslaat, vallen twee aspecten op. In de online-vacature wordt bij de gevraagde vaardigheden en functie-eisen stelselmatig gesproken van 'zij' (maar kan ook 'hij' worden gelezen) en staat bij het veertien punten tellende takenpakket financiën met stip op 1.

Grijze pakken

In een gezelschap dat nu nog louter bestaat uit mannen in grijze of blauwe pakken, misstaat een vrouw niet. Dat erkende de lokale fractievoorzitter Gertjan Tillema vrijdag al volmondig in een reactie op het vertrek van Eerenberg. Van doorslaggevende betekenis zal de sekse van de nieuwe wethouder volgens hem niet zijn.

Die zal vooral bestuurlijk een rots in de branding van de Enschedese politiek moeten zijn. En dat in een stad waar het economisch op het eerste gezicht goed gaat, maar waar de armoede nog steeds diep ligt verankerd en de gemeente met schaarse financiële middelen onverminderd zorgelijke tijden doormaakt. Die stad heeft een college dat anderhalf jaar geleden liefst drie debutanten telde. Daarin was Eerenberg, hoewel qua leeftijd de een-na-jongste, met ruim vijf jaar ervaring als wethouder, samen met Jurgen van Houdt, de bestuurder met de meeste vlieguren. Alleen Onno van Veldhuizen, in Enschede bezig aan zijn derde standplaats als burgemeester, overtreft het tweetal met zijn bestuurlijke ervaring en dienstjaren.

Eerenberg laat de gemeentelijke financiën beter achter dan dat hij ze bij zijn aantreden aantrof. Aldus luidde vrijdag een van de loftuitingen. In een gemeente die de laatste jaren fors meer dan 100 miljoen euro heeft moeten bezuinigen, staan er nog steeds rigoureuze ingrepen op stapel. Onder leiding van Eerenberg werd afgelopen zondag voor 9 miljoen aan bezuinigingen afgekondigd en besloot Enschede voor 14 miljoen een greep uit de eigen spaarpot te doen.

Kou uit de lucht

Enkele weken geleden werd een aantal pijnlijke maatregelen (subsidiekorting, zwemvoorzieningen) op voorspraak van de raad verzacht door ze in tijd vooruit te schuiven. De kou is dus (deels) uit de lucht, maar die dient zich komende zomer wellicht weer in alle hevigheid aan. Dat vraagt, naast competenties op andere terreinen, eens te meer om een financieel alleskunner.