Heleen Miedema, founding mother van de studie technische geneeskunde, is blij dat het nieuwe beroep straks eindelijk officieel wordt erkend. Ze vertelt over haar verleden, haar persoonlijke drijfveren, haar ambitie.
Volledig scherm
PREMIUM
Heleen Miedema, founding mother van de studie technische geneeskunde, is blij dat het nieuwe beroep straks eindelijk officieel wordt erkend. Ze vertelt over haar verleden, haar persoonlijke drijfveren, haar ambitie. © RIKKERT HARINK

Dankzij de strijd van Heleen Miedema is technische geneeskunde een echt beroep én studie op de UT

interviewENSCHEDE - Om als meisje carrière te kunnen maken, moet je met jongens leren spelen. Deze lijfspreuk bracht Heleen Miedema ver in het mannenbolwerk van de Universiteit Twente en daarbuiten. Ze introduceerde het nieuwe beroep van technisch geneeskundige. Dat wordt nu erkend.

Nog voor het schrijfblokje open is, informeert ze of de verslaggever bekend is met de term curlingmoeder. Een uitleg volgt over hoe stenen over ijs schuiven. Spelers halen met bezems oneffenheden voor de steen weg. Curlingmoeders zijn net als die spelers, zegt ze. Vrouwen die obstakels afvlakken waar kinderen tegenaan lopen.