Ook boven Enschede vliegt dit weekend een drone
Volledig scherm
Ook boven Enschede vliegt dit weekend een drone © Regio15

Dit weekend extra controle in Twente: ‘Als het te druk wordt, gaat de natuur op slot’

ENSCHEDE – Als Twentenaren dit weekend massaal naar parken en natuurgebieden trekken, gaan die onherroepelijk dicht. Daarvoor waarschuwen de beheerders.

Zondag breekt eindelijk de lente aan: de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 20 graden. Heerlijk weer voor een stukje fietsen of een eindje wandelen en dat is onder de strenge coronamaatregelen ook niet verboden. 

Populaire hotspots

Maar gemeenten en natuurbeheerders zijn bang dat al die uitstapjes toch weer leiden tot concentratie van te grote groepen mensen op populaire hotspots. Daarom zijn overal extra toezichthouders aangesteld. In het ergste geval gaan parken en natuurgebieden onherroepelijk dicht.

Met z’n tweeën

„Onze terreinen blijven in principe open”, zegt Hans Pohlmann, adjunct-directeur van Landschap Overijssel. Daaronder vallen onder meer het Dal van de Mosbeek en Hof Espelo. „Maar we roepen mensen op om toch zoveel mogelijk thuis te blijven. En als ze dan per se even willen komen, dan moeten ze zich aan de regels houden. Niet meer dan twee mensen bij elkaar, anderhalve meter afstand houden.”

Bekeuring

Dat gedrag wordt ook extra gecontroleerd: „Er zijn extra surveillances en onze boa’s hebben tijdelijk handhavingsbevoegdheid gekregen. Ze mogen nu ook bekeuringen uitdelen en als dat nodig is zullen ze dat zeker doen.” Als het toch al te druk wordt zal Landschap Overijssel beslist ingrijpen: „Dan doen we de parkeerplaatsen dicht en gaan we mensen naar huis sturen.”

‘Neem je verantwoordelijkheid’

Ook rond de Sallandse Heuvelrug zijn de toezichthouders alert. Staatsbosbeheer, politie en boa’s houden de drukte nauwlettend in het oog. Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten roept mensen op om dit weekend niet naar  de Holterberg, de Borkeld of andere natuurgebieden te gaan. „Als er dit weekend te veel bezoekers komen, zijn we genoodzaakt de gebieden af te sluiten. Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis en neem je verantwoordelijkheid.”

Twickel

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Landgoed Twickel heeft verscherpt toezicht ingesteld. Dit weekend zullen drie toezichthouders surveilleren en als het druk wordt zijn er nog twee oproepbaar. 

Maar rentmeester Egbert Jaap Mooiweer heeft er wel vertrouwen in dat het publiek zich gedraagt: „Twee weken geleden was het hier nog een gekkenhuis, mensen deden alsof het vakantie was. Maar ik geloof dat de boodschap inmiddels wel is doorgedrongen, want die drukte hebben we nadien niet meer gezien. We proberen uit te stralen dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, maar mensen vinden het wel fijn dat ze hier zo’n mooie plek hebben om even een frisse neus te halen. Dat mag, als ze zich maar wel aan de regels houden.”

Rutbeek

En ook de Veiligheidsregio Twente acht extra maatregelen op voorhand niet nodig voor bijvoorbeeld de recreatieparken Rutbeek, Hulsbeek en Lageveld. Volgens woordvoerder Hans ten Voorde is dat niet nodig omdat Twente zich de afgelopen weken netjes aan de regels heeft gehouden. „We roepen mensen op om thuis te blijven. Maar we hebben er vertrouwen in dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen als ze toch even naar buiten gaan. Het kan zijn dat de politie een extra rondje rijdt op plekken waar mogelijk veel mensen naar toe willen, maar er worden geen extra agenten ingezet.”

Controle met drone

Volgens Niels Kobben van Stadstoezicht Enschede wordt er op het Rutbeek ook gecontroleerd met een drone, omdat daarmee makkelijker te zien is of het op bepaalde plaatsen te druk wordt. 

In de Enschedese stadsparken wordt ook extra gesurveilleerd. Kobben: „We hopen dat mensen thuis blijven, maar verwachten wel dat ze een frisse neus willen gaan halen als het mooi weer is. We gaan uit van gezond verstand en roepen mensen op om niet naar de plekken te gaan waar je drukte kunt verwachten, zoals de stadsparken.”