Eén op drie scooters gaat te snel, ook bij controle in Enschede

videoENSCHEDE - Een op de drie bromfietsen kan te hard rijden. Dit Nederlandse gemiddelde werd donderdag in Enschede benaderd bij een controle in de omgeving van de Deurningerstraat.

Van de 36 bromfietsers die door motoragenten van de weg werden gehaald, kregen er 9 een bekeuring omdat de maximale snelheid te hoog was. Een uitschieter was een scooter met blauw kenteken die op de rollerbank 66 kilometer per uur haalde.

Coördinator van de actie Randy Missant zei dat de vangst hem nog meeviel. Er waren ook bekeuringen voor twee bromfietsers die in het voetgangersgebied van Roombeek reden, voor één die geen rijbewijs had en voor één die weigerde het rijbewijs te tonen.

Pillenscooter

Op het laatst werd de politie nog verrast door een bijvangst: een scooterrijder bleek drugsdealer die een flinke hoeveelheid pillen en poeder bij zich had.

Verhaal gaat verder onder de foto. 

De politie plukt 36 bromfietsers van straat.
Volledig scherm
De politie plukt 36 bromfietsers van straat. © Frank Timmers

Laatste keer

Bij het winkelcentrum dat terrein is voor voetgangers, deelde de politie aan twintig fietsers waarschuwingen uit. „Het is de laatste keer dat we waarschuwen”, zei een agent. “De volgende keer wordt het een bekeuring”. Scooteroverlast is volgens Missant een van de redenen waarom de controle juist hier werd gehouden.

Schroot

Hoewel een scooter met blauw kenteken officieel maar 25 kilometer per uur mag, bekeurt de politie pas vanaf 35. Timo baalde toen de meter 36 aanwees, wat hem een bekeuring van 65 euro plus 9 euro administratiekosten opleverde. Hij heeft de scooter uit 2009 nu anderhalf jaar en zegt dat hij wist dat hij eens tegen de lamp zou lopen. Hij had niet verwacht dat de politie hem ook verplicht het gat in de uitlaat te dichten en schade aan de carrosserie te repareren. „Ik denk dat hij bij het schroot kan”, zei hij. Helemaal gepikeerd was hij toen de politie na hem de rollerbank weghaalde. Hij was de laatste die werd gecontroleerd.

Bijvangst: een dealer met pillen en poeders
Volledig scherm
Bijvangst: een dealer met pillen en poeders © Frank Timmers