Eerste studente na 70 jaar terug op AKI

VideoENSCHEDE - Meer dan vijfhonderd oud-studenten bezochten zaterdag de grote reünie van de AKI in Enschede. De kunstacademie, tegenwoordig onderdeel van kunsthogeschool ArtEZ, bestaat 70 jaar.

Meest bijzondere bezoekster was ongetwijfeld Els Weize uit Gorssel. De oud-Enschedese dochter van een fotograaf was in 1949 de eerste die zich inschreef voor de toen net opgerichte Akademie voor Kunst en Industrie. Ook voor Freek Bloemers (72) betekende reünie het weerzien met een academie die hij na het eerste jaar ingrijpend zag veranderen. „Middelhoek, de oude directeur, vertrok en Joop Hardy kwam. De school explodeerde.”

De reünie vond plaats in het AKI-gebouw aan de Hulsmaatweg. Er werden oude foto’s bekeken en herinneringen opgehaald. Ook konden bezoekers een tattoo laten maken met het logo van de kunstopleiding. ’s Avonds werd het feest voortgezet in de Grote Kerk. Een deel van het vervoer tussen beide locaties vond plaats met hulp van riksja’s.

Volgens de huidige directeur Marc Boumeester staat de AKI nog steeds voor eigenzinnigheid en autonomie in denken. „Wat er ook veranderd, dat is altijd gebleven. De AKI is nog steeds springlevend.”

Els Weize uit Gorssel
Volledig scherm
Els Weize uit Gorssel © Still uit video