Volledig scherm
PREMIUM
Een Weekje Afvaldump: vrijdag. Het milieuplein bij WC Wesselerbrink is illustratief voor het afvaldump-probleem in Enschede. We hielden het een weekje in de gaten, als aankleding voor een verhaal over de cijfers die we hebben gekregen bij een Wob-verzoek. © Harold Busschers

Enquête afvaldump: Roep om herinvoering 300 kilo stortquotum in Enschede

ENSCHEDE - Wat moet er gebeuren tegen afvaldump? We vroegen onlangs Enschedeërs om in de breedste zin mee te denken over de oplossingen van de grootste ergernis in de stad. Nu publiceren wij hun antwoorden.

Afvaloverlast is ergernis nummer één in Enschede. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van deze krant in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar ook uit een vragenlijst die raadsleden na de verkiezingen zelf in de stad verspreiden.

Bij tientallen afvalcontainers en milieupleinen in de stad wordt met grote regelmaat gedumpt. Zodanig, dat Twente Milieu inmiddels 365 dagen per jaar vuilniswagens inzet om de bijplaatsingen op te halen. De kosten van het opruimen van gedumpt afval zijn in zeven jaar tijd ongeveer verdubbeld.

In het kader van het Enschede Akkoord zijn de dertien gemeenteraadsfracties al enige tijd met elkaar in overleg om tot een gezamenlijke aanpak van de afvalproblematiek te komen. Maar wat vinden Enschedeërs die hinder ondervinden van afvaldump nu zelf dat er zou moeten gebeuren. Via een digitale vragenlijst vroegen we inwoners om mee te denken en daar werd met ruim 3500 bruikbare ingevulde vragenlijsten massaal gebruik van gemaakt. De resultaten geven een indruk in welke oplossingsrichtingen inwoners denken.