Volledig scherm
Eikenprocessierups in de zomer van 2019 aan de Hengelosestraat in Enschede. © Carlo ter Ellen DTCT

Enschede trekt half miljoen extra uit voor aanpak van jeukrups

ENSCHEDE - Met een verhoging van het budget van 57.000 euro naar 550.000 euro hoopt de gemeente Enschede de overlast van de eikenprocessierups dit jaar tot een minimum te beperken.

De gemeente werd vorig jaar overspoeld met meldingen van inwoners. De jeukrups zorgde met zijn brandharen in de hele stad voor veel irritatie bij mens en dier. Enschede wil een herhaling voorkomen.

Hogere kosten accepteren

„We moeten doen wat nodig is om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken”, zegt wethouder Jurgen van Houdt. „Al jaren geven we meer dan ons budget uit voor bijvoorbeeld de zorg, laten we dat nu ook eens doen in de fysieke omgeving.” 

In 2019 moest al meer dan 3 ton toeleggen op het oorspronkelijke budget voor de bestrijding. Landelijke richtlijnen vragen nog meer inzet van de gemeente. Enschede gaat voor een dubbele aanpak: zowel preventief als reactief wordt de eikenprocessierups bestreden.

Eind maart de straat op

Vanaf eind maart gaan in Enschede de preventieve bestrijdingsteams de straat op. „In de bebouwde kom, waar de plaagdruk het grootst is, gaan we nesten proberen te beperken door bacteriën en aaltjes te spuiten.” Deze natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen kunnen volgens de wethouder niet voorkomen dat de rups toch opduikt. Bovendien kan op plekken waar bijzondere vlindersoorten leven geen preventieve aanpak worden toegepast. „Daarom zullen we ook komende zomer weer actief nesten wegzuigen.”

De kleine vertienvoudiging van het budget is slechts bedoeld voor bestrijding korte termijn. Ook voor de langere termijn is een aanpak in gedachten. Die omvat het herstel van biodiversiteit door de aanleg van bloemenweides in concentratiegebieden van eikenbomen.