Volledig scherm
PREMIUM
Rudi de Goede. © Frans Nikkels

Enschedese ouderenarts: ‘Geen medicatie is soms beste zorg bij dementie’

ENSCHEDE - Als de Oldenzaalse Roelie Rotgerink (77) een longontsteking oploopt, krijgt ze geen antibiotica in de hoop dat ze overlijdt. Arts ouderenzorg Rudi de Goede legt uit hoe het medisch beleid bij patiënten met vergevorderde dementie tot stand komt.

De Goede is arts ouderenzorg bij Liberein, de zorgorganisatie waaronder het verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede valt waar al elf jaar Roelie Rotgerink woont. Sinds vier jaar kan ze niets meer zelfstandig. Na een val met het vermoeden van een gebroken heup werd ze niet naar het ziekenhuis gestuurd en bij een longontsteking kreeg ze geen antibiotica meer. De bedoeling was dat ze pijnloos zou overlijden, maar Roelie bleef in leven. De demente vrouw is zich nergens meer van bewust en reageert amper nog.

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.