Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Fitnessinstructeur uit Enschede belandt in de drugshandel: 6,5 jaar cel geëist

ALMELO/ENSCHEDE - Hij was instructeur op een gerenommeerd sportcentrum in Enschede en deed werk als model, maar belandde in 2018 in de drugshandel. Fady B. (28) uit Enschede stelt dat hij voor drugsbaron Marcus T. slechts korte tijd wat administratie deed. Maar volgens het Openbaar Ministerie was zijn rol groter. Officier van Justitie Ayden van Veen eiste dinsdag 6,5 jaar cel.

Bij de rechtbank in Almelo had dinsdag de tweede zittingsdag plaats van een groot proces tegen onderdanen van drugsbazen Simo D. en diens rechterhand Marcus T. Maandag eiste Van Veen al straffen van 8 jaar voor internationale handel in diverse soorten harddrugs.

Instructeur op sportcentrum

Dinsdag stond onder anderen Fady B. terecht, net als een van de verdachten maandag een man zonder strafblad en daarmee ideaal voor de organisatie van T. en D. De Enschedeër profileert zich als model en verdiende een boterham als instructeur op een sportcentrum. B. vertelde dat hij zijn sportschoolvriend Marcus T. vroeg of hij iemand wist die een baantje had.

Zo kwam B. terecht in het bedrijf Secure Data Systems van T. zelf, dat miljoenen verdiende met handel in telefoons met een versleutelde chat-mogelijkheid die gebruikt werden in het criminele circuit omdat ze niet te kraken leken. Vanaf oktober 2018 vroeg T. aan B. ook de administratie van een drugshandel te doen, waarin diezelfde telefoons een rol speelden. Dat zou hij ruim een maand hebben gedaan, namelijk totdat hij in november werd aangehouden.

Fout gemaakt

B. zei dat hij inziet dat hij een fout heeft gemaakt. Hij wilde met zijn taak in de drugshandel zijn vriend helpen - nadat die in Spanje was gearresteerd en in Duitsland in de cel terecht kwam - en meer geld hebben, onder meer om zijn moeder te kunnen helpen die ziek is en schulden heeft. “Die wilde ik voor haar afbetalen”, zei hij.

Maar volgens officier Van Veen deed B. meer dan alleen maar lijdzaam achter de telefoon en de laptop zitten wachten tot er hoeveelheden drugs werden doorgegeven die hij in de administratie moest bijhouden. Hij voerde regie, kijkt wie voor bepaalde klussen is ingeschakeld, houdt in de gaten wie geld tegoed heeft en controleert de handel via het darkweb.

B. hoorde volgens de officier tot de kern van de organisatie, maar was net iets minder dan de verdachten tegen wie hij maandag 8 jaar eiste. Daarom komt hun nu uit op 6,5 jaar.