Volledig scherm
Carbidschieten is, ook in Twenterand, een traditie. © Lenneke Lingmont

FVD Overijssel pleit voor behoud carbidschieten: ‘Zorgt voor saamhorigheid in de regio’

ENSCHEDE - Stijn Hesselink dient namens Forum Voor Democratie Overijssel woensdag 22 januari een motie in waarin hij pleit voor het behoud van het carbidschieten. Forum Voor Democratie (FVD) roept het college van Geduputeerde Staten op om zich nadrukkelijk uit te spreken over het belang en het behoud van de traditie in deze regio. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer is inmiddels overstag en wil het afsteken van vuurwerk inperken. Onder andere vuurpijlen en knalvuurwerk worden uit de schappen gehaald. FVD wil voorkomen dat na het afsteken van consumentenvuurwerk ook een andere traditie rond de jaarwisseling verloren gaat. “We willen benadrukken dat carbidschieten geen vuurwerk is”, stelt Hesselink. “Deze traditie wordt vaak onterecht meegenomen in de vuurwerkdiscussie. Door middel van een motie willen we dit aan de kaak stellen.”

Cultuur

Volgens Forum Voor Democratie is het carbidschieten in deze regio onlosmakelijk verbonden met de leefbaarheid op het platteland en in enkele Overijsselse steden. “Het is gewoon een stukje cultuur en draagt bij aan de saamhorigheid tijdens de jaarwisseling.” Daarnaast benadrukt Hesselink dat carbidschieten veel veiliger is dan het afsteken van consumentenvuurwerk. 

De motie van Forum Voor Democratie wordt mede ingediend door Joeri Pool van de Partij van de Vrijheid (PVV). Ook enkele burgemeesters hebben inmiddels uitgesproken dat ze voor het behoud van deze traditie zijn. FVD hoopt dat de provincies de waarde van deze traditie gezamenlijk onderschrijven en dit onder de aandacht brengen van Den Haag.

  1. Emotionele kijkdag voor oud-werknemer Vliegbasis Twenthe: 'Tranen schieten in m'n ogen’
    PREMIUM
    Video

    Emotionele kijkdag voor oud-werknemer Vliegbasis Twenthe: 'Tranen schieten in m'n ogen’

    ENSCHEDE - Een bar voor weinig. Of een brandslang. Wellicht een fietsenstalling? En anders een beukenhaag. Spullen genoeg donderdag op de kijkdag in en bij het gebouw Z95 op de Vliegbasis Twenthe bij Enschede. Het oude bedrijfsrestaurant van de Koninklijke Luchtmacht gaat plat voor nieuwbouw in de wijk, de inventaris wordt online geveild. Er komen koopjesjagers op de kijkdag af, maar ook verdrietige oud-werknemers.