Volledig scherm
PREMIUM
De Usseler Es, met de karakteristieke bolling op de voorgrond en de westelijke krans op de achtergrond. © Studio Beeld en Verbeelding/Henk

Gejuich: na jaren strijd is de Usseler Es gered

ENSCHEDE/USSELO - Gerrit Bijvank uit Usselo juichte maandagavond. Na een strijd van zeker twintig jaar voor behoud van de Usseler Es besliste de gemeenteraad dat het grootste deel van de gronden ongerept blijft.

Het spandoek met daarop de tekst ‘Van deze es is er maar één’ langs de Haaksbergerstraat tussen Enschede en Usselo is bijna iconisch geworden. Het doek illustreert de jarenlange strijd van de Vereniging tot Behoud Usselo en Usseler Es (VBU) tegen de komst van een bedrijvenpark. De gronden hebben een grote cultuurhistorische waarde. Niet alleen omdat er bewijzen zijn gevonden van prehistorische bewoning, maar ook de karakteristieke bolling en het feit dat de es met een totaaloppervlakte van 200 hectare de grootste van Europa wordt genoemd, maken de Usseler Es uniek. Al moet gezegd dat de oorspronkelijke es danig is aangetast, sinds de (voormalige) N18 en de A35 het landschap doorkruisen.