Volledig scherm
© Meldpunt Diftar/Jeroen Elschot

Grijze otto jaar lang niet aan straat? 4.000 huishoudens in Enschede deden het

ENSCHEDE - Een jaar lang niet de grijze Otto aan straat zetten of geen vuilniszak gooien in de ondergrondse container. Zelfs voor een huishouden dat heel goed scheidt een flinke uitdaging. 

Toch is het 5,3 procent van de Enschedese huishoudens vorig jaar gelukt, wat neerkomt op zo'n 4.000 huishoudens. Een flinke stijging ten opzichte van 2017, toen 3,8 procent van de meer dan 71.000 aansluitingen werd gekwalificeerd als nulaanbieder.

Betalen per ‘klik’

Met ingang van 2017 is diftar ingevoerd. Huishoudens betalen naast een lager vastrecht (zo’n 200 euro) voor elke keer dat zij restafval aanbieden. Afgelopen twee jaar was dat 6,90 euro voor een grote grijze container of 76 cent per ‘klik’ van de ondergrondse container. 

In 2017 hebben 2.757 aansluitingen niet voor hun restafval hoeven betalen, waarvan 992 in de hoogbouw. Vorig jaar waren dat er 3.816, waarvan 1.519 nulaanbieders in hoogbouw. Woningen die het hele jaar leeg stonden zijn uit de cijfers gefilterd. 

Veel verhuizingen en stortquotum

Tijdelijke leegstand is niet meegenomen en dat is volgens Twente Milieu een van de verklaringen voor de stijging van nulaanbieders. Door de sterk groeiende woningmarkt zijn veel woningen verkocht en aangekocht, waardoor in een lange periode geen huishoudelijk afval is aangeboden. 

Een andere verklaring is het stortquotum van 75 kilo dat in 2018 is ingevoerd. Het kan zijn dat Enschedeërs huishoudelijk afval (gratis) naar het afvalbrengpunt hebben gebracht. Uiteraard vallen ook inwoners die stelselmatig afval dumpen of het via openbare afvalbakken of bedrijfsafval kwijtraken onder de nulaanbieders.

Poll

Grijze otto jaar lang niet aan straat? 4.000 huishoudens in Enschede deden het

  • Slim, het bespaart een hoop geld (16%)
  • Veel te ingewikkeld, ik zet de grijze bak gewoon aan straat (15%)
  • Dit verbaast me niks na alle afvaldumpingen (69%)
5668 stemmen