Volledig scherm
Voor gedeputeerde Roy de Witte is het zijn eerste cultuurcongres. © Robin Hilberink

Groot cultuurcongres in Enschede: hoe ziet cultuur er de komende jaren uit?

ENSCHEDE - Overijssel werkt aan een nieuw cultuurbeleid voor 2021-2024. Vandaag wordt dat ingeluid met een cultuurcongres op Twente Airport. Voor gedeputeerde Roy de Witte, die in juni aantrad, is dat zijn vuurdoop in de cultuur.

1. Wat komt er zeker terug in het nieuwe cultuurbeleid? 

„Cultuureducatie. Die moet voor ieder toegankelijk zijn. Vooral voor kinderen. Ik zie dat ook de Statenleden daar heel veel aandacht voor vragen. Maar het totale aanbod is zo breed, dat ik vooral probeer het cultuurlandschap goed in te richten. Ik heb geen blanco cheque. Dus we moeten wel keuzes maken.”

2. Geen blanco cheque, maar hoeveel geld is er? 

„In de afgelopen jaren 19,5 miljoen euro per jaar. Provinciale Staten kunnen dat aanpassen. En het rijk is een belangrijke partner. We zitten al aan tafel bij de minister. Die financiert veel. Ik merk een warme sympathie voor het oosten van het land. En dinsdag is in de Tweede Kamer een motie aangenomen dat de minister structureel aandacht moet geven aan muziekverenigingen. Een eerste succes, hoe klein ook.”

3. Wat wordt de grootste verandering in het nieuwe cultuurbeleid? 

„Ik denk niet dat het wezenlijk anders wordt. Wat goed is, moet je goed laten. De culturele sector zegt zelf dat er juist behoefte is aan continuïteit. Behouden wat we hebben is al een uitdaging op zich.”

4. Heeft u als nieuwe gedeputeerde niet de behoefte vernieuwing door te voeren? 

„Iedereen zegt dat als je nieuw bent, dat symbool staat voor vernieuwing. Maar ik vind juist dat als het veld aangeeft dat stabiliteit belangrijk is, je moet luisteren. Ik heb niet de bestuurlijke drive om per se verandering door te duwen. Er is een prima basis gelegd. Dat moeten we goed organiseren en op kleine accenten aanpassen.”

5. Hoe belangrijk is het congres vandaag in Enschede? 

„Het is de aftrap naar buiten toe. We gaan in gesprek met het veld. We verwachten meer dan driehonderd mensen. Van streektaal tot aan de zorg en van de directeur van Museum de Fundatie tot aan het muziekonderwijs en cultureel erfgoed. Ik verwacht veel dynamiek. Hopelijk kunnen we al wat afspraken maken. Dat hoeven we niet te bewaren tot juni 2020, wanneer we het nieuwe cultuurbeleid echt vaststellen.”