Volledig scherm
© Cees Elzenga/hetoog.nl

Het geheim van 100-jarige uit Enschede: ‘’s Ochtends een ei en ’s avonds een citroentje’

ENSCHEDE - Toen ze werd geboren, een uur na haar tweelingzus Minie, zei de dokter: ‘dat is geen blijvertje’.  ,,Maar kijk, ik ben er nog”, zegt Annie Albers-Hendriksen. Vrijdag werd zij 100 jaar.

Haar wieg stond in Glanerbrug. ,,Ik kom uit een groot gezin”, zegt Annie Albers in haar appartement aan de Oldenzaalsestraat. ,,Negen kinderen. Mijn tweelingzus kwam altijd voor mij op. Als er op het schoolplein ruzie was, was ze er rap bij. Zij zorgde voor mij, ze was de sterkste hè.” 

‘Ik ben de enige nog’

Toch, Annie Albers heeft ze allemaal overleefd. ,,Ik ben de enige nog.” Vandaag lacht ze vrolijk. Ze kan nog veel. Een boodschapje bij Albert Heijn aan de overkant. Een kaartje leggen in de gemeenschappelijke ruimte van het seniorencomplex, bingo of een spelletje rummikup. ,,En als er uitjes zijn, ga ik mee hoor.”

‘Mis haar elke dag’

Maar ook: ,,Mijn man Theo is er niet meer. En mijn dochter overleed toen ze 64 was. Ze had geen kinderen. Ik mis haar nog iedere dag.” Gelukkig zijn er de buren, die naar haar omkijken. Een pannetje soep brengen en vragen hoe het gaat. De grote boodschappen doet haar nicht, een broodje koopt ze zelf. 

‘Honderd is mooi’

Het geheim van Annie Albers? ,, Honderd worden is mooi, maar ik kan er niks aan doen.” Of toch, als we even doorvragen: ,,Elke morgen een ei en 's avonds een citroentje.